Pretul produselor de mobilier vor creste in perioada urmatoare cu un nivel cuprins intre 4% si 12%, pe fondul majorarii costurilor si a scaderii veniturilor producatorilor interni, a declarat, ieri, Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), informeaza Mediafax.

„Este greu sa spun cu cat vor creste preturile, in medie, insa cred ca va fi o majorare intre 4% si 10-12%. Se anunta in continuare cresteri ale preturilor la energie electrica, la gaze naturale, la alte utilitati, iar deprecierea euro va continua. Este normal ca toate acestea sa afecteze producatorii“, a sustinut Rizea.

Potrivit datelor APMR, exporturile de mobilier au totalizat, in primul semestru, 453,5 milioane de euro, in crestere cu 9,7%, sub ritmul anual din ultima perioada, iar rezultatele, exprimate in lei, indica o usoara involutie a livrarilor pe pietele externe. Totodata, importurile au avansat in primele sase luni cu peste 50%, pana la 93,4 milioane euro.

„Trebuie sa venim, acum, cu o oferta mai diversificata, la preturi accesibile, pe piata interna, desi aceasta piata este redusa si nu acopera decat 25% din productie.

La export am pierdut deja multe contracte si nu ne permitem sa pierdem contracte in continuare (...) Sper ca semestrul doi al anului sa fie mai bun pentru noi decat prima perioada a anului“, a mai spus Rizea.

Anul trecut, Romania a produs mobila in valoare de 1,1 miliarde de euro, fata de 895 milioane de euro in 2003. Produse in valoare de 833 milioane euro au fost livrate pe piete externe, in timp ce restul produselor, insumand 267 milioane euro, au acoperit necesarul intern. (F.M.)