In fata a 35 de jurnalisti germani interesati de Romania si progresul ei catre Uniunea Europeana, Jonathan Scheele a radiografiat realist punctele forte, dar si angajamentele ramase de indeplinit de catre tara noastra. "Am impresia ca procesul pe care s-a inscris Romania devine ireversibil", a spus ambasadorul.

Un grup de tineri jurnalisti germani se afla in Romania, intr-un program de cercetare si informare organizat de Academia de Jurnalism Axel Springer, Berlin. Tema principala a acestui program este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana cu toate aspectele ei: politic, economic, cultural, turistic, precum si situatia actuala a minoritatii germane din Romania.

In deschiderea programului, Fundatia Konrad Adenauer a organizat o masa rotunda cu scopul de a o oferi o prezentare generala a stadiului Romaniei pe drumul integrarii in Uniunea Europeana.

In fata jurnalistilor din Germania au vorbit Guenter Dill, directorul fundatiei Konrad Adenauer, Jonathan Scheele, ambasadorul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Peter Simon, presedintele clubului de Afaceri German, Hans Peter Schneider de la ambasada Germaniei, Ovidiu Gant, reprezentant al minoritatii germane in Parlamentul Romaniei.

Jonathan Scheele a inceput sa vorbeasca despre Romania spunand ca "aici, orice membru al guvernului spune ca aderarea la UE este prioritatea zero". In opinia lui Scheele, politicienii romani "poate se gandesc prea intens la 2007 sau 2008". "Dar nu aceasta este ideea corecta.

Problema nu este 2007 sau 2008, ci daca dupa aderare Romania va fi pregatita sa faca fata provocarilor" din interiorul Uniunii.

Scheele le-a expus celor prezenti punctele la care Romania mai are de lucru pentru indeplinirea angajamentelor legate de integrare. El a vorbit despre cele sapte probleme semnalate de scrisoarea de avertizare a Comisiei, dintre care cinci sunt mai importante.

Referitor la probleme concurentei si a ajutoarelor de stat, ambasadorul a explicat ca "nu este o problema doar a actualei guvernari, ci decurge din vechile privatizari" si "subventiile care inca au efecte".

In cazul agriculturii, Scheele a aratat ca, pe de o parte, 45% din suprafata agricola este lucrata de firme mari, dar exista si doua milioane de mici proprietari care nu vor putea sa faca fata concurentei.

Reprezentantul Comisiei Europene a mentionat si problemele legate de mediul inconjurator, dar si reforma justitiei si a afacerilor interne, in special securizarea frontierelor, care este imperativ necesar a fi realizata pana in momentul aderarii.

In domeniul administratiei publice Scheele a spus ca problemele nu sunt exclusiv romanesti, ba chiar le-a asemanat cu cele din fosta Republica Democrata Germana. Doua dintre lucrurile care trebuie sa se schimbe la acest capitol sunt salariile foarte scazute ale tinerilor functionari publici (70-80 de euro pe luna) si cultura manageriala.

Scheele a insistat ca este foarte important "cum va reusi Romania sa isi asume statutul de membru pentru a nu fi doar un pasager in acest mijloc de transport numit UE, ci un pasager cu drepturi depline. Sigur... se vorbeste de locomotiva, dar Romania sa fie [macar] un pasager cu bilet".

"Lucrurile merg, s-au pus in miscare", le-a spus ambasadorul jurnalistilor germani. "Am impresia ca procesul pe care s-a inscris Romania devine ireversibil. Nu este 100% ireversibil, dar si dupa aderare lucrurile vor continua sa se schimbe."