Pai subiectul nici nu era "tigani" ci "civilizatie romanesaca?" - nu ? iar scoala intra aici. Subiectul mi se pare mai important, pentru ca priveste pe mult mai multa lume, inclusiv pe tigani!

"Prapastia" oras-sat (dar si matropola - restul) exista cam peste tot (chiar si in America) si apare in multe aspecte ale vietii sociale. Important e ce faci pentru ca cei care provin din mediul rural sa aiba sanse egale (ma rog, sa nu idealizam, ar fi o utopie...) cu ceilalti in privinta accesului la educatie.

Romanii s-au gandit la treaba asta, dar au rezolvat-o in stilul caracteristic: prin HG 1020/oct.2002 universitatile acorda burse pentru studentii care au domiciliul in mediul rural. Acum vine partea romaneasca (sau "romanesaca", daca vreti): bursa este meschina - 1.500.

000 lei pe stil vechi - se acorda numai pe perioada cursurilor si cu o conditie(pe langa cele cclasice - sa fie integralist etc): ca bursierul sa incheie un contract prin care se obliga ca la incheierea studiilor sa se intoarca la tara si sa presteze un job pe o perioada cel putin egala cu perioada studiilor.

Hopa! Pai cu asa conditie, nu ma-s mira ca bietii copii sa spuna "no thanks, f&^K you very much!" Iata o gargara cu care se rezolva in Romania problemele.

Puneti pariu ca cei care au pritocit hotararaea asta (dupa ce au ars niste bani europeni ca sa evalueze situatia) s-au batut cu pumnul in piept - poate chiar la madam' Lhommel de care zice Margicu - uite cum ne preocupam si facem programe durabile pentru sanse egale la invatatura si desteptarea taranilor (no offense!).

Apoi, in frecventarea invatamantului superior (de stat!) mai este o problema: cheltuielile foarte mari / anul de studiu, chiar daca esti bugetat.

Locul in camin (cel putin la Cluj) costa mult (iar chiriile sunt halucinante), viata de zi cu zi intr-un oras mare este foarte scumpa, mai pune cartile, un calculator (obligatoriu acum), drumurile loco dar si cele acasa 9bun aici se dau gratuitati, ceea ce e bine) - nu e usor sa fi student "stranier" intr-un oras mare. Asa ca normal ca cei din orasele universitare sunt avantajati din start.

Dar in final ai dreptate, Margice, problema e grava si incet incet ne decerebram ca natiune inclusiv prin faptul ca la invatamantul superior au acces tot mai mult cei cu bani si nu cei cu creier!

Cris,