Viata de prompter. Se uita la stiri inainte sa-si bea cafeaua de dimineata. In timpul zilei, le fabrica intr-un mare ibric tehnologic si ni le serveste fierbinti, cu "caimac". Este dependenta de ele. Adoarme cu degetul amortit pe telecomanda. Alice Iacobescu. Riguroasa. Informata. Antena 3.

- Timpul este cel mai mare inamic al unui ziarist. Care este strategia ta de lupta impotriva crizei pe care o genereaza?

- Televiziunea m-a invatat o lectie, pe alocuri chiar dura, despre timp. Sunt fractiuni de secunda in care trebuie sa decizi daca un lucru poate fi facut la timp, pentru ca, daca nu e gata la timp, e gata degeaba. Cred ca cel mai important este sa stii ce inseamna sa lucrezi la turatie maxima, dar si cand e nevoie de asta. Trebuie sa stii ce si cat poti face intr-un minut, cinci sau douazeci.

E o chestiune de prioritati. Timpul poate lucra cu tine sau impotriva ta.

- Ti s-a intamplat sa uiti lucruri importante, pe care le aveai de facut?

- Uit, intr-adevar, cateodata, sa ma rup de nebunia asta care inseamna televiziunea, in general, si televiziunea de stiri, in special. Ma trezesc cu stiri, ziua trece cu stiri si se incheie, noaptea tarziu, la fel. Chiar si in zilele libere. O pauza din cand in cand nu strica, sa-ti mai incarci bateriile. Este un lucru cu adevarat important, pe care mi se intampla sa il uit.

Nu uit insa niciodata sa le spun celor apropiati ca tin la ei. Sau, daca nu o spun, gasesc alte cai sa ii fac sa simta asta. Si incerc sa nu uit sa le multumesc celor cu care lucrez, pentru lucrurile bune pe care le fac. Si nu sunt putine. Aprecierea celor din jur conteaza foarte mult. Pentru toti.

- Ce te motiveaza sa-ti faci bine meseria?

- Oamenii care stiu ca se uita la stiri pentru a fi informati. Stirile nu sunt nimic daca nu sunt pentru oameni. Puterea cuvintelor ma tine in priza si ma responsabilizeaza: stiu cat de important e sa spui un lucru direct si corect, altfel poate fi gresit inteles. Si exact asta nu vrei: ca stirile sa fie gresit intelese. Oamenii se bazeaza pe informatiile pe care le transmiti.

Raspunderea ta e sa le transmiti nu doar repede, dar mai ales corect.

- Esti scolita in jurnalism de BBC. Si in viata personala esti la fel de riguroasa sau mai lasi lucrurile si la voia intamplarii?

- Riguroasa? Daca as spune ca nu sunt, cei care ma cunosc ar incrunta din sprancene. Sunt. Dar asa am fost crescuta: degeaba faci un lucru, daca nu il faci bine si pana la capat. Asta implica, fara indoiala, si rigoare. incerc sa nu las la voia intamplarii lucruri pe care imi sta in putere sa le "programez" eu.

Cu o exceptie clara: idealul meu de vacanta este acela in care pleci la drum si stii doar de unde pleci, nu neaparat unde vei ajunge. O astfel de vacanta am petrecut cu ani in urma in Turcia, cu fratele meu. Aveam bilete de avion Bucuresti-Istanbul si retur, cate un rucsac in spate si trei saptamani la dispozitie.

A fost spectaculos: am ajuns in locuri despre care nici macar nu auzisem la plecare, am intalnit oameni nemaipomeniti, am mers cu avionul, cu tractorul, cu vaporul, cu sareta, cu bicicleta... si ne-am intors cu cele mai frumoase amintiri. Pentru ca, in final, cu ele ramai. Si cu promisiunea ca vei repeta aventura. Poate nu anul viitor, dar peste doi ani...

si am repetat-o, de aceasta data in Europa.

- Ai fetisuri sau marote?

- Nu am descoperit pana acum un lucru sau un gest care sa imi poarte noroc. Glumeam, in primele zile de prezentare la Antena 3: "Unde e pixul albastru? El ma ajuta sa ma balbai!" Cata vreme nu imi uit capul, lucrurile merg bine.