Victor Iuscenko, presedinte Ucrainei, a demis ieri Guvernul, in fruntea caruia se afla "camaradul de arme", Iulia Timosenko, intr-un gest fara precedent, prin care incearca contracararea acuzatiilor de coruptie la adresa administratiei pe care o conduce.

Gestul presedintelui vine pe fondul unei profunde crize de imagine, generata in primul rand de acuzatiile de coruptie dar si de incapacitatea noilor guvernanti de a ridica nivelul de trai, la sapte luni de la victoria in alegeri.

Decapitarea fostului Guvern a avut efecte imediate si asupra serviciilor secrete. Oleksandr Turcinov, directorul serviciilor de securitate ucrainene(SSU), considerat un aliat al Iuliei Timosenko, si-a dat ieri demisia. Iuscenko l-a inlocuit cu Ihor Dryzhchany, un ofiter de cariera, care pana acum a fost al doilea in ierarhia SSU.

Valul de demisii s-a transformat insa intr-un tsunami politic, dupa ce Petro Porosenko, presedintele Consiliului de securitate nationala si Mikola Tomenko, care avusese functia de vicepremier, si-au dat la randul lor demisia. "Nu vreau sa impart responsabilitatea coruptiei cu cei care au creat acest sistem corupt", a declarat Tomenko.

In incercarea de a evita o escaladare a crizei, Iuscenko a gasit imediat un inlocuitor al premierului, in persoana lui Iuri Ehanurov, guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, din estul Ucrainei-un politician de 57 de ani, care are marele avantaj de a mai fi lucrat cu Iuscenko, transmite Reuters.

Numirea lui Iuri Ehanurov ca premier interimar nu va rezolva cu siguranta adevaratele probleme cu care se confrunta Ucraina, prinsa in jocul marilor oligarhi care incearca sa controleze viata politica.

Actuala criza politica a fost generata de lupta dintre doua figuri importante ale echipei aflate pana acum la putere: Timosenko, unul dintre artizanii "revolutiei portocalii", si Porosenko, fost oligarh, sprijinit de fortele de securitate, a carui nominalizare vizeaza asigurarea unei contraponderi la ambitiile premierului.

Startul acestui scandal politic a fost dat sambata trecuta de demisia lui Olexandr Zincenko, care ocupa functia de sef al administratiei prezidentiale, motivul declarat fiind incapacitatea de a mai lucru cu un guvern considerat corupt.

Problema esentiala in ultima perioada a fost incapacitatea guvernantilor de a conduce tara, cauza fiind existenta unui blocaj la toate nivelurile, lucru recunoscut si de Iuscenko.

"A trebuit sa intervin in mod constant pentru a aplana conflictele dintre Guvern si Consiliul de Securitate Nationala, intre Consiliul de Securitate si secretarul de stat, intre Guvern si Parlament", a declarat ieri Iuscenko, citat de Mediafax. Politologul Volodimir Malinkovici considera ca aceste dispute politice vor continua pana "la alegerile legislative din martie 2006".

Criza intervine intr-un moment dificil pentru presedintele ucrainean: reformele stagneaza, popularitatea lui a scazut, iar eforturile guvernului de a prelua controlul asupra intreprinderilor privatizate in perioada in care tara era condusa de Leonid Kucima au fost criticate de investitori.

In urma cu un an, in timp ce se afla in opozitie, Iuscenko, liderul revolutiei populare care a rasturnat regimul lui Leonid Kucima, critica puterea din perioada respectiva tocmai pentru ca tolera coruptia. El promitea ca de indata ce va ajunge la presedintie, prioritatea sa va fi integritatea oamenilor politici.

Scandalul din ultimele saptamani a determinat o scadere a increderii poporului in presedinte.

De la destramarea Uniunii Sovietice, in 1991, cand Ucraina si-a castigat independenta, aceasta tara a fost caracterizata constant de catre agentiile internationale ca fiind una dintre cele mai corupte din lume. Coruptia nu a fost extirpata nici in aceste sapte luni, de echipa reformatoare care a venit la putere.

Decizia de inlaturare a lui Timosenko creeaza o noua problema actualului presedinte, deoarece ea "pregateste terenul pentru o noua confruntare intre fostul premier si actualul presedinte, la alegerile din martie 2006 - ceea ce inseamna divizarea polului reformator", crede Tim Ash, analist economic la "Bear Stearns" in Londra.

La inceputul lui decembrie 2004, Curtea Constitutionala din Ucraina a declarat alegerile prezidentiale invalide, dupa ce Ianukovici, castigatorul scrutinului, a fost acuzat de frauda.

Au urmat aproape 30 de zile de demonstratii pasnice, timp in care sustinatorii "revolutiei portocalii" au ocupat piata principala din Kiev, maratonul luand sfarsit dupa alegerile repetate in 26 decembrie, care au confirmat victoria cuplului Iuscenko-Timosenko.

Dupa numai sapte luni de guvernare, fostii aliati care au incercat in plina iarna sa planteze trandafiri in constiinta ucrainenilor s-au despartit, aruncand tara intr-o profunda criza politica si morala.