Romania va trimite in SUA o echipa de sapte medici legisti, ca raspuns la mesajul transmis de presedintele american, George W.Bush, privind asistenta umanitara pentru zonele afectate de uraganul Katrina, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Guvernul roman vrea sa trimita si alte ajutoare umanitare in zonele afectate de uragan, inclusiv materiale sanitare si produse textile de prima necesitate.

Expertii au confirmat: uraganul Katrina a fost cel mai mare dezastru natural din istoria Statelor Unite. Desi bilantul provizoriu indica 83 de morti in Louisiana, 152 in Mississippi si 7 in Florida, autoritatile estimeaza ca uraganul a provocat moartea a mii de persoane. Cel putin 235.000 de persoane au fost evacuate, fiind adapostite in mai mult de 18 state si la Washington.

In Texas se afla 124.498 de sinistrati Mai mult de un milion de persoane din Louisiana au ramas fara locuinte in urma trecerii uraganului.

Din punct de vedere economic, situatia este la fel de grava. Katrina a distrus o zona de 235.000 de kilometri patrati, echivalenta cu jumatate din teritoriul Frantei sau cat intreg teritoriul Romaniei. Valoarea pagubelor ar putea depasi 100 miliarde de dolari si ar putea implica un cost total de pana la 35 de miliarde de dolari pentru companiile de asigurari.

Congresul a alocat un ajutor de urgenta de 10,5 miliarde de dolari, iar presedintele George W. Bush a cerut o suma suplimentara de 51,8 miliarde de dolari pentru sinistrati. Statele Unite au acceptat deja un miliard de dolari in asistenta materiala sau financiara, din partea a circa 45 de tari. Potrivit Crucii Rosii, mai mult de 400 de milioane de dolari au fost promisi de persoane private.

In zonele sinistrate, sunt mobilizati 63.000 de militari.

Supravietuitorii uraganului Katrina vor primi cate o carte de credit cu cate 2.000 de dolari, pentru a putea cumpara produse de prima necesitate, a anuntat Agentia Federala pentru Gestionarea Situatiilor de Criza (FEMA).

"Ne pregatim masuri de asistenta financiara pentru victimele dezastrului care au fost evacuate", a declarat Michael Brown, directorul FEMA.

Desi oficialii americani au cerut populatiei sa paraseasca regiunile afectate de trecerea uraganului Katrina, intre 10.000 si 15.000 de persoane refuza sa plece din New Orleans. Primarul Ray Nagin a acordat un ultimatum locuitorilor care refuza sa plece, declarand ca fortele de ordine vor trece la evacuarea fortata a celor care raman in oras.