Cu sprijinul peremistilor, PSD a gasit o noua chichita ca sa amane dezbaterea regulamentelor celor doua Camere si schimbarea presedintilor pesedisti ai Parlamentului. Noua tactica este inundarea Senatului si Camerei Deputatilor cu motiuni simple.

La Senat, PRM a depus, cu ajutorul a 23 de pesedisti, o motiune simpla pe tema agriculturii. PSD va depune, saptamana viitoare, o alta motiune pe tema situatiei din domeniul educatiei.

Cele doua partide stiu ca nu au nici o sansa ca motiunile sa treaca, dar ii obliga pe parlamentarii Puterii sa se abata de la dezbaterea Regulamentelor.

O nota pierduta

Doua ore s-au certat, ieri dimineata, senatorii din cauza unei note disparute si reaparute misterios pe ordinea de zi a plenului. Democrata Maria Petre l-a luat la intrebari pe Nicolae Vacaroiu despre nota care spunea, criptic, ca, in 24 august, Biroul Permanent a decis dezbaterea modificarilor la Regulament.

Suparat, Nicolae Vacaroiu a raspuns ca respectiva fraza a fost introdusa dupa ce pedistul Radu Berceanu „a facut presiuni” asupra secretariatului general.

„Ba n-am facut nici o presiune! Am vazut de dimineata ca nota a disparut si, cum Biroul Permanent nu stabilise sa fie scoasa, m-am mirat de ce a disparut”, s-a aparat Berceanu. „Eu am cerut sa fie scoasa. E impotriva cutumelor parlamentare!”, s-a enervat de-a binelea Vacaroiu.

A urmat o intreaga dezbatere despre traditiile parlamentare, alesii uitand ca au plecat, de fapt, de la o chestiune lipsita de importanta. Ca sa se vada cine minte, senatorii citau trunchiat din stenogramele sedintelor de Birou Permanent, alegand cu grija pasajele care le conveneau.

Din cand in cand, Vacaroiu intervenea invocand interesul integrarii europene. Adica sa nu se mai discute Regulamentul, ci proiectele de lege necesare aderarii. Dupa doua ceasuri, senatorii s-au saturat de subiect, fara sa-l mai lamureasca, si au inceput o noua cearta.

Regulament la foc continuu

Circul a fost reluat la propunerea liberalului Puiu Hasotti ca Regulamentul sa fie discutat toata saptamana viitoare. „Adica sa renuntam la intrebari si interpelari? E dreptul senatorului sa interpeleze si sa intrebe Executivul despre situatii”, s-a lamentat Ion Solcanu (PSD).

Peremistul Doru Liviu Bindea a pledat, chipurile impaciuitor, pentru lucrul in comisii, ca sa se aprobe cat mai repede legile integrarii. „Ne doare in cot!”, s-a auzit din zona Puterii.

Vazand ca nu razbesc, parlamentarii Opozitiei au cerut ca Alianta sa le garanteze ca postul public de radio va transmite, cu o ora intarziere, sesiunea de interpelari. Puiu Hasotti a acceptat. „Pai sigur, ca o sa dati ordin sa transmita”, a tipat din banci Serban Nicolae.

In cele din urma, Alianta a obtinut dezbaterea Regulamentului si chiar prelungirea cu o zi a saptamanii de lucru a senatorilor. „V-a intrat in sange termenul de 15”, a conchis Vacaroiu, aluzie la data de 15 septembrie, stabilita de coalitia guvernamentala pentru modificarea Regulamentelor si schimbarea presedintilor Camerelor.

Nivelul de trai, ultima grija

Deputatii PSD au depus la Biroul Permanent o motiune simpla indreptata impotriva Executivului, cu tema „Nivelul de trai – ultima preocupare a Guvernului Tariceanu”. Aceasta urmeaza sa fie dezbatuta miercurea viitoare, cand Alianta dorea adoptarea modificarilor la Regulamentul Camerei. „Nu are nici o legatura cu asta.

Regulamentul isi continua dezbaterile, numai ca va mai fi o zi in care vom discuta motiunea. Nivelul de trai este mult mai important decat Regulamentul”, a declarat unul dintre semnatarii motiunii, deputatul Valeriu Zgonea.

De cealalta parte, liderii Coalitiei au afirmat ca vor reusi schimbarea presedintilor Legislativului indifierent de piedicile puse in cale de PSD. „Motiunea PSD are rolul de a prelungi agonia lui Adrian Nastase, agatarea lui de un scaun, de un birou, de un etaj”, a aratat liderul PNL de la Camera, Crin Antonescu

In motiunea pe care a depus-o, PSD cere Guvernului, printre altele, majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata, cresterea, peste rata inflatiei, a tuturor pensiilor, precum si prezentarea, in fata Parlamentului, a stadiului situatiilor sociale dificile, aparute ca urmare a inundatiilor.

„Nu sunt un infractor”

Tot ieri, Comisia de specialitate a finalizat dezbaterea amendamentelor aduse proiectului de hotarare privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor. Documentul este astfel pregatit pentru a intra in dezbaterea plenului saptamana viitoare.

Desi PSD a reusit amanarea cu inca o zi a discutiilor, prin depunerea motiunii simple, Nastase a reactionat cu duritate fata de actiunea Puterii: „Nu sunt un infractor, nu am preluat presedintia Camerei prin frauda, ci datorita votului a milioane de romani”, a spus, iritat, Nastase.

El a continuat pe acelasi ton, subliniind ca Traian Basescu este cel care a castigat presedintia prin „frauda morala”.

(Liliana RUSE, Raluca Dumitriu)