Premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat miercuri, la sedinta Comitetului de Integrare, nemultumirea fata de declaratiile publice privind coruptia din vami. Potrivit unor surse din comitet, premierul s-ar fi referit, fara sa-l nominalizeze, la Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care a afirmat recent ca mafia din vama este stat in stat.

„De multe ori, mi-as fi dorit ca Vama sa nu fie in curtea mea, pentru ca este cea mai corupta institutie”, a afirmat Bodu.

Problema coruptiei din sistemul vamal a fost ridicata intr-o interventie publica de presedintele Traian Basescu si, ulterior, de fostul ministru de finante Ionut Popescu, care a spus ca a fost schimbat pentru ca a deranjat interesele din vami.

Leonard Orban, secretar de stat in MIE, prezent la reuniune, ne-a confirmat ca subiectul declaratiilor pe tema coruptiei din vami a fost discutat „tangential”, in contextul scrisorii de avertizare primite de la Comisia Europeana. „Aceste declaratii cresc ingrijorarile europene pe aceasta problematica mai ales daca vin de la oficiali romani.

Dincolo de demersurile pe care le facem, e important sa comunicam bine atat intern, cat si extern si de aceea e necesara o atentie deosebita pe declaratii”, ne-a declarat Orban, sustinand insa ca discutia din Comitetul de Integrare a fost generala si ca numele lui Sebastian Bodu nu a fost pronuntat. Acesta nu a participat la sedinta fiind in concedi.

Toate drumurile duc la Dan Radu Rusanu

Sebastian Bodu a fost sustinut pentru sefia Agentiei Nationale de Administratie Fiscala de Partidul Democrat. Surse din executiv sustin ca el ar fi deranjat pe multi dintre cei care lucreaza cu produse accizate si ca aceastia „i-ar vrea raul”. Rau care ar putea insemna schimbarea lui Bodu din functie, la proxima remaniere.

Sebastian Bodu este inconjurat de liberali, spun sursele noastre, apropiati de Dan Radu Rusanu, prieten si partener de afaceri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Este vorba chiar despre directorul vamilor Gelu Diaconu, atacat implicit in declaratia lui Bodu referitoare la coruptia din vami. El a spus atunci ca multi dintre sefii vamilor au fost numiti prin ordin si nu prin concurs.

Celalalt liberal din coasta lui Bodu este seful Garzii Financiare Adrian Cucu, despre care se spune ca este chiar finul lui Dan Radu Rusanu. Sebastian Bodu ar putea fi schimbat din functie la propunerea ministrului liberal al finantelor Sebastian Vladescu - si el un apropiat al lui Rusanu - sau al Partidului Democrat. PD il va sprijini insa pe Bodu chiar impotriva ministrului Vladescu.

(Ioana Lupea, Alina Mihai)