Honda Motor Co. a prezentat primul sistem de airbag care se monteaza pe o motocicleta, informeaza Reuters. Modulul airbag este asezat intre coarnele motocicletei si se activeaza cand senzorii de protectie detecteaza o coliziune frontala severa, functionand ca un tampon intrucat soferul este aruncat in fata in momentul impactului.

Honda doreste sa doteze noul model Gold Wing cu acest sistem si sa-l prezinte in primele luni ale anului viitor la saloanele auto din SUA.

Honda, al treilea mare producator de automobile din lume si principalul furnizor de motociclete, a afirmat ca airbag-ul va avea o eficienta sporita in reducerea leziunilor provocate de accidente. Honda a dat publicitatii o statistica potrivit careia cele mai multe accidente cu motocicleta au loc prin coliziuni frontale.

Compania va oferi optiunea airbag-ului in Europa si Japonia, a spus intr-o conferinta de presa Suguru Kanazawa, reprezentant al companiei. Compania nu a precizat insa care va fi costul acestui produs.

Modelul Gold Wing de 1.800 cc este cea mai mare motocicleta produsa de Honda si are un pret de pornire de 18.600 de dolari in Statel Unite. Anul trecut au fost comercializate 12.000 de bucati in America de Nord, 1.600 in europa si 270 in Japonia. Compania intentioneaza ca in viitor sa doteze si alte modele cu un asemenea echipament.

Honda este lider in tehnologia solutiilor pentru securitatea autoturismelor, oferind Japoniei primul airbag pentru masini in 1987.

Cercetarile privind un sistem de airbag pentru motociclete a debutat in anul 1990. Honda dezvolta si alte tehnologii pentru siguranta motociclistilor, cum ar fi sistemul care avertizeaza motociclistul asupra masinilor care nu sunt in raza sa vizuala. Aceste tehnologii nu sunt inca disponibile pentru productia in serie.