Actuala conducere a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) a retrocedat, in primele noua luni ale lui 2005, doar 13.000 de hectare din cele 573.148 ha cat are in administrare.

Directorul general al ADS, Tanczos Barna, si adjunctul acestuia, Adrian Viorel Stan, au incercat ieri sa se spele de pacatele unui management dezastruos, sustinand ca blocajul intervenit la nivelul Directiei Fond Funciar - aflata in subordinea directa a lui Stan - ar fi generat de faptul ca prefecturile n-ar fi intocmit liste centralizatoare cu suprafetele de teren revendicate.

Paravanul in spatele caruia s-a "pitit" tandemul Barna-Stan este insa spulberat de documentele detinute de "Averea". Acestea arata negru pe alb ca sefii ADS au blocat retrocedarile si, in plus, au si musamalizat privatizarea frauduloasa a unor societati.

Referitor la blocarea retrocedarilor, sefii ADS si cu precadere Adrian Viorel Stan - care gestioneaza acest sector - nu pot invoca necooperarea prefecturilor, intrucat de la 1 ianuarie 2005 si pana azi, Comisiile locale si ulterior cele judetene de fond funciar au validat dosarele de retrocedare pentru 251.000 de hectare.

Structurile coordonate de catre Stan n-au catadicsit insa sa fundamenteze decat cererile de retrocedare pentru 13.000 de hectare. Ceilalti fosti proprietari asteapta si azi un raspuns. In principiu, un dosar inaintat ADS necesita un studiu minim si nu o investigatie extrem de laborioasa.

Stan a recunoscut ieri ca dosarul unei retrocedari are nevoie de doar sapte acte pentru a primi OK-ul si a se propune incheierea unui protocol de predare-primire.

De altfel, Tanczos Barna a admis cu jumatate de gura faptul ca, pana ieri, 19 judete din 42 depusesera documentatia solicitata de ADS cu privire la suprafetele ce urmeaza a fi retrocedate si - cu toate acestea - dosarele n-au primit o rezolutie din partea lui Adrian Stan, lancezind prin sertare.

Pentru a da o oarecare nota de profesionalism institutiei, Stan si-a luat insa angajamentul ca "toate suprafetele de teren care in momentul de fata sunt in administrarea Agentiei si au aviz favorabil retrocedarilor vor trece in posesia persoanelor indreptatite in cel mult sase luni".

Lucru greu de crezut atat timp cat, pana la ora actuala, mai mult de jumatate din judetele tarii nu au inaintat ADS listele cu terenurile revendicate.

In afara de acest fapt extrem de grav, aceeasi conducere a Agentiei mai are de rezolvat diferite litigii si plangeri privitoare la concesionarea catre diferite societati comerciale, clientelare politic, a suprafetelor de teren si constructiilor aferente acestora.

Directorul general al ADS este acuzat ca a ingropat privatizarea frauduloasa a societatii comerciale SC "Leoser" SA, cea care a cumparat in anul 2002 pachetul de actiuni detinut de stat la Serele "Popesti-Leordeni" si administrat de ADS. Cu toate ca fost sesizat oficial - inca din 8 februarie 2005, prin adresa nr.

677, inregistrata la agentia din subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - Tanczos Barna nu a dispus luarea unei masuri nici pana astazi. El fusese instiintat de faptul ca SC "Leoser" SA a incalcat flagrant prevederile contractuale, primind pe deasupra si sponsorizari masive din partea fostei conduceri a Agentiei, numita de guvernarea PSD.

In fapt este vorba de incalcarea cap. 8, pct.

6 al contractului de concesiune incheiat intre ADS si SC "Leoser" SA, care stipula ca "pe toata durata contractului Concesionarul are obligatia de a-si asigura culturile la o societate de asigurari agreata de Concedent, cel putin pentru riscurile standard si pentru valoarea redeventei datorate, urmand ca eventualele despagubiri sa revina Concedentului prin cesionarea despagubirilor in favoarea

sa". Faptul ca SC "Leoser" SA nu avea nici un fel de asigurari a iesit la iveala o data cu grindina de anul trecut, din luna august, care a distrus, in mare parte, culturile.

Imediat dupa aceasta fostul premier Adrian Nastase s-a deplasat la Popesti-Leordeni pentru a vedea cu ochii sai distruge-rile, vizita de atunci soldandu-se, pentru SC "Leoser" SA, cu garantarea de catre Guvern a unui imprumut de 80 de miliarde de lei de la BCR, bani care urmau sa fie destinati refacerii serelor.

Asa dupa cum declara Vasile Lupu, initiatorul Legii1/ 2000, "aceasta privatizare este demna de atentia PNA".

Tot el afirma ca privatizarea "Leoser" s-a facut in martie 2003, la presiunea unor importanti ministri PSD si lideri ai partidului de guvernamant de la acea data, fara sa se consemneze ca serele erau revendicate de adevaratii proprietari, in baza Legii 10/2001, prin executor judecatoresc, inca din septembrie 2001.

De asemenea, actualul director al ADS, Tanczos Barna, a fost informat si de faptul ca in caietul de sarcini nu s-a consemnat cu buna stiinta faptul ca serele erau revendicate, desi adevaratii proprietari au avut dupa 1989 calitatea de actionari si locatori, iar directorul SC "Leoser" SA stia acest lucru.

Conform procedurilor ADS, care a concesionat terenul pe care se afla serele "Leoser" SA, este obligatorie asigurarea culturilor, pentru ca statul sa-si poata recupera redeventa chiar si in cazuri de calamitate. SC "Leoser" SA nu a avut asigurate culturile, dupa cum a recunoscut insusi directorul Constantin Stanciu, fapt care duce, pe cale de consecinta, la incalcarea obligatiilor contractuale.

Conducerea actuala a ADS a ingropat sesizarile cu privire la scandalul "Leoser-PSD".

Cu toate acestea insa, chiar daca la dosar exista hotarari judecatoresti ramase definitive, prin care proprietarii si-au castigat terenurile si constructiile - in cazul de fata serele - atat fosta, cat si actuala conducere a Domeniilor Statului refuza cu obstinatie sa puna in practica prevederile actelor legale si sa rezilieze contractul cu SC "Leoser" SA.

Referitor la acest aspect, surse din cadrul ADS ne-au declarat ca este putin probabil ca directorii actuali ai ADS sa incerce sa faca ceva, deoarece implicarea mafiei terenurilor in acest caz este de notorietate.

Barna si Stan se spala pe maini in cazul "Fantanele"

"Averea" a dezvaluit ieri faptul ca actualii sefi ai ADS, Tancsoz Barna si Adrian Stan, protejeaza afacerile fostei clientele politice a PSD, tinand cu dintii de un contract ce privea concesionarea unui bazin piscicol din judetul Dolj.

Firma "Fantanele Santur" - care castigase initial licitatia de concesionare - a fost exclusa din carti printr-un ordin al ex-ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu. Ordinul a fost emis abuziv, cu incalcarea legilor, in favoarea unui client politic, fapt constatat si de Corpul de Control al succesorului lui Sarbu, Gheorghe Flutur.

In pofida evidentelor, Barna si Stan au cerut intr-un dosar de la Inalta Curte ca abuzul sa fie reconfirmat, iar "Fantanele Santur" sa nu fie repusa in drepturi.

In urma articolului de ieri, Tancsoz Barna ne-a declarat ca a luat decizia sa renunte la actiunea din instanta, iar Adrian Stan s-a dezis de scutul facut in jurul clientelei politice: "Eu n-am nici o implicare, dar daca am renuntat la actiune, atunci e OK?"

(Madalin Pribu, Adrian Artene)