8,9 hectare de teren din Aeroportul Baneasa au zburat din mana statului in buzunarul unei firme private falimentare. Pamantul, aflat in litigiu la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost facut cadou chiar de catre directorul general al Aeroportului Baneasa, Valentin Grigoriu.

Printre beneficiarii pomenii se numara fosti ortaci ai lui Grigoriu de pe vremea cand era in conducerea Regiei Huilei Petrosani.

Disputa pentru terenul din Baneasa dintre Aeroportul Baneasa-Aurel Vlaicu si firma de Aviatie Utilitara a inceput in urma cu cinci ani.

Cu toate ca litigiul inca se mai afla pe masa judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, actualul director al Aeroportului Baneasa, Valentin Grigoriu, cedeaza in mod cel putin suspect cele 8,9 hectare de teren.

Printr-un protocol, incheiat la putin timp de la numirea sa in functie, Valentin Grigoriu „recunoaste dreptul de proprietate al Aviatiei Utilitare asupra cladirilor C1-C30, cladiri situate pe suprafata de 89.

830 metri patrati aflata in litigiu, si recunoaste ca de la infiintare si pana in prezent, Aviatia poseda si a folosit neintrerupt terenul necesar desfasurarii activitatii de aviatie”.

Mai mult, prin acelasi document, directorul Grigoriu se angajeaza sa nu faca nici un act care sa tulbure posesia Aviatiei asupra terenului, sa nu blocheze activitatea acesteia si sa ofere drept de servitute aeronavelor Aviatiei Utilitare pe terenul care i-a mai ramas in patrimoniu Aeroportului Baneasa.

La randul sau, Aviatia „declara irevocabil ca este de acord cu implementarea programului de dezvoltare «Centrul Comercial» in zona Soseaua Bucuresti-Ploiesti, nr.

40, sector 1 si se obliga sa sprijine Aeroportul Baneasa in actiunile sale de obtinere a avizelor si autorizatiilor necesare demararii lucrarilor, precum si sa nu intocmeasca vreun act sau vreo actiune in justitie de natura sa blocheze continuarea lucrarilor”.

Firma partenera in proiectul ”Centrul Comercial” este Baneasa Mall S.A.si, in mod curios, figureaza „ parte” in protocolul incheiat in data de 12.08.2005. Asupra directorul general al Aeroportului Baneasa, Valentin Grigoriu, planeaza acuzatii din cele mai grave.

Subalternii sai sustin ca ocupa ilegal fotoliul de director general, neavand studii de specialitate, nici experienta de minimum 3 ani in activitatea aeroportuara, si ca a „aterizat in functie pe filiera politica”.

Numele directorului Valentin Grigoriu a tinut primele pagini ale ziarelor si, potrivit relatarilor din presa, acesta a fost, timp de 18 ani, directorul Regiei Huilei Petrosani iar in 1993 a fugit in Franta.

In spatele societatii falimentare Aviatia Utilitara se afla alti doi „ortaci” de la Regia Huilei Petrosani, cunoscuti in Valea Jiului ca fiind implicati in devalizarea regiei, unul dintre ei fiind condamnat la 3 ani de inchisoare pentru evaziune fiscala.