In evident contrast cu locuitorii statelor membre UE, care privesc cu scepticism si ingrijorare evolutiile in cadrul Uniunii, romanii continua sa aiba incredere in institutiile europene.

Conform ultimului Raport National privind Romania, realizat in cadrul Eurobarometrului din mai-iunie 2005, Romania este in continuare tara in care se inregistreaza cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, desi gradul de cunoastere a afacerilor europene a crescut semnificativ (de la 28 la 42 la suta).

Totusi, increderea romanilor a mai scazut usor, de la 74 la 68 la suta.

Conform rezultatelor sondajului realizat in Romania, in perioada 23 mai - 3 iunie 2005, de TNS CSOP, circa 60 la suta dintre romani sunt de parere ca UE inseamna, in primul rand, libera circulatie a persoanelor, apoi prosperitate, pace si democratie.

Totusi, 55 la suta dintre respondentii romani sunt ingrijorati de dificultatile pe care le va provoca aderarea in domeniul agriculturii, 50 la suta sunt preocupati de cresterea numarului taxelor ce vor fi platite de Romania, iar 47 la suta de nivelul tot mai mare al dependentei de droguri.

Potrivit Eurobarometrului, de la inceperea reformelor cerute de Bruxelles, increderea romanilor in justitie se situeaza la nivelul de 35 la suta, in crestere cu noua puncte procentuale fata de toamna anului 2004, insa cu mult in urma fata de modelul predominant in vechile state membre UE, unde increderea in justitie se afla la 50

la suta. Cat despre viata de zi cu zi, romanii continua sa fie printre cei mai nemultumiti.

Pe primul loc ca nivel al nemultumirii sunt bulgarii, cu 70 la suta, urmati de romani, cu 55 la suta. Una dintre cauzele acestei nemultumiri este saracia, un exemplu fiind ca 47 la suta dintre romani isi petrec concediul acasa.

Potrivit rezultatelor generale ale sondajului, prezentate la momentul publicarii documentului, in favoarea integrarii europene a Romaniei se pronunta 45 la suta dintre membrii UE, cea mai mare sustinere inregistrandu-se din partea noilor state europene, dar si a Suediei, Greciei, Danemarcei, in timp ce rata cea mai scazuta de sprijin a fost

identificata in Austria si Germania.