Deputatii au adoptat pe articole proiectul privind constructia Catedralei Neamului pe amplasamentul din Calea 13 Septembrie, dar nu fara oarece discutii in contradictoriu. Motivul? Un gard.

Desi initial se astepta a fi o discutie scurta la acest proiect legislativ, spiritele s-au incins ieri, chiar inaintea inceperii dezbaterilor, pentru ca presedintele Camerei, Adrian Nastase, a depus un amendament.

Nastase, dupa ce a subliniat ca ideea construirii Catedralei este extrem de importanta, le-a amintit deputatilor ca noul amplasament este pe un teren care a fost administrat de Camera Deputatilor, iar Guvernul nu a simtit nevoia sa-i consulte pe deputati cand a luat decizia privind viitoarea constructie.

El le-a atras atentia alesilor ca o astfel de lucrare va trebui sa fie delimitata de Parlament, si a propus introducerea unui amendament care sa prevada realizarea unui zid de imprejmuire, zid care sa fie realizat din fonduri puse la dispozitie de Executiv.

TERGIVERSARE. Atat le-a fost deputatilor Aliantei, care i-au sarit lui Nastase in cap, mai ales ca acesta a apreciat ca un astfel de zid ar putea costa aproximativ 100 de miliarde de lei. "Nu stiu cine va fi presedinte la Camera Deputatilor anul viitor, dar eu am vrut sa ridic aceasta chestiune, pentru ca va fi o problema", a spus Nastase.

"Eu nu spun ca problema ridicata de Nastase nu e importanta, dar se poate reglementa. Aceasta lege trebuie sa treaca pentru a putea deschide calea lucrarilor", a trecut repede la tribuna democratul Valeriu Tabara, care a sustinut ca nu e de acord ca proiectul sa fie retrimis la comisie pentru un astfel de amendament care ar lua timp.

In sprijinul lui Nastase a venit insa deputatul independent Anghel Stanciu, care le-a spus colegilor ca nu crede ca "Nastase a ridicat aceasta chestiune ca o tergiversare a proiectului". "Cat o fi el de presedinte, nu se poate pune cu Cel de Sus, ca nu se stie cand te trasneste", a mai adaugat Stanciu.

Deputatul PSD Victor Ponta n-a stat nici el mult pe ganduri si a spus ca responsabilitatea pentru intarzierea punerii in practica a proiectului Catedralei Mantuirii Neamului ii revine lui Traian Basescu, care, in calitate de primar al Bucurestiului, nu a fost de acord cu amplasamentul initial. "O data trag unii de timp, alta data, altii", a venit replica de la liberala Mona Musca.

"Discutam despre un gard? Asta-i problema? Amendamentul trebuia sa fie depus la Comisie, si e ridicol ca un zid sa coste 100 de miliarde, poate doar daca-l construieste PSD", a mai spus Musca.

PACE. In cele din urma, pentru ca deputatii coalitiei guvernamentale au contestat atat amendamentul in sine, cat si o eventuala amanare a adoptarii legii prin retrimiterea acesteia la comisie, Nastase si-a retras propunerea. Votul final asupra proiectului de lege va fi dat saptamana viitoare, Camera Deputatilor fiind camera decizionala pentru acest proiect.

JOACA DE-A MINCINOSII

Un moment tensionat si in acelasi timp hilar din timpul dezbaterilor l-a constituit meciul de replici dintre deputatul PSD Victor Ponta si democratul Ioan Oltean. Pentru ca Oltean i-a luat apararea presedintelui Traian Basescu, sustinand ca acesta nu s-a opus constructiei Catedralei Neamului, a fost catalogat drept mincinos de Ponta.

"Deputatul PSD a folosit cuvinte neparlamentare, unui coleg nu-i spui ca minte de la tribuna parlamentara", a venit perdaful din partea deputatului PRM Lucian Bolcas. Pentru ca presedintele Camerei i-a dat dreptate lui Bolcas si pentru ca Oltean l-a amenintat pe Ponta ca se va adresa comisiei abilitate in acest caz, Ponta a venit spasit la tribuna si si-a cerut scuze.