Normele prudentiale privind creditul in valuta vor fi publicate in urmatoarele zile in Monitorul Oficial, iar plafonul privind imprumuturile in devize straine ar putea fi usor modificat, pana la cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Am reanalizat limita aceea de 2,5 ori fondurile proprii si va fi ridicata, cel mai probabil pana la de trei ori. Normele vor fi publicate azi-maine in Monitorul Oficial", a explicat Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a discutat, la sfarsitul lunii august, mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la cel mult de doua ori si jumatate din fondurile proprii ale bancilor.

Potrivit guvernatorului BNR, plafonul de 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. El sustine ca mai mult de jumatate din banci vor putea continua, in diferite proportii, sa acorde imprumuturi in valuta.

Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul creditelor neguvernamentale doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta, in cazul stabilirii unui plafon de 300% din fondurile proprii. La un nivel de 250%, chiar si BCR avea o marja foarte redusa de manevra.

CEC va fi cea mai avantajata institutie de credit, intrucat pana acum statutul bancii nu-i permitea sa realizeze plasamente in valuta.

Isarescu a mai spus ca aplicarea normelor va presupune intalniri ale reprezentantilor bancilor cu specialistii din Directia Supraveghere a BNR pentru stabilirea perioadelor de incadrare in plafon.

De asemenea, seful bancii centrale a afirmat ca au fost acceptate unele observatii venite din partea Asociatiei Romane a Bancilor, lasand sa se inteleaga ca, pe fond, varianta propusa de banci a fost respinsa.

ARB a solicitat BNR sa renunte la masurile anuntate pentru limitarea creditului in valuta si a propus introducerea unui plafon maximal de crestere pentru finantarile in devize straine. De asemenea, bancile promiteau o autoreglementare in sensul eliminarii creditelor de consum in valuta.

Isarescu nu a exclus posibilitatea ca bancile cu actionari straini sa aleaga transferul unei parti din portofoliul de credite in valuta catre bancile mama.