Fiscul va trimite prin mandat postal sumele restante tuturor persoanelor fizice care au depus declaratii de impunere pentru Impozitul pe Venitul Global (IVG) si care au platit statului mai mult decat trebuie in 2004. Sumele trimise prin posta vor depasi 50.

000 de lei vechi, iar pentru cei ce nu-si ridica banii la timp, in termen de 60 de zile de la primirea notificarii, statul ofera, numai la cerere, dobanda.

Statul va inapoia diferentele de impozit persoanelor fizice care au depus declaratii pentru IVG.

Persoanele taxate in plus, intrucat au desfasurat mai mult de o activitate anul trecut si li s-a retinut impozit ca atare pentru fiecare colaborare sau cei care au investit in termopane, calorimetre sau in alte imbunatatiri aduse locuintei si au depus declaratie catre fisc isi vor primi banii incepand cu luna aceasta, prin mandat postal.

Oficiali ai Administratiei Fiscale (ANAF) ne-au declarat ca isi vor primi sumele rezultate din diferentele de impozit toate persoanele care au depus declaratii pana la 15 mai, dar si cei care au depasit acest termen, in functie de cat de repede au intocmit dosarele circumscriptiile fiscale. Acest termen difera, insa, de la caz la caz, recunosc reprezentantii fiscului.

Cei care nu primesc sumele datorate de la stat pana in octombrie trebuie sa se adreseze centrelor administratiei fiscale de care apartin, fiscul luandu-si angajamentul de a trimite sumele sau, dupa caz, notificarile pana la 1 octombrie.

Astfel, cei ce au de incasat sume de pana la 50.000 de lei vechi nu le vor primi decat daca merg la administratiile fiscale de care apartin si cer expres acest lucru, intrucat cheltuielile cu posta ajung la circa 20.000 lei pe mandat. Sumele ramase la fisc vor fi astfel compensate cu datorii mai vechi sau cu datorii viitoare.

Cei care au de incasat intre 50.000 si 1.500.000 de lei vechi nu trebuie sa se deplaseze la unitatea fiscala, pentru incasarea sumelor, intrucat banii vin prin posta. Suma de restituit se achita la domiciliu de catre lucratorii postali, iar in cazul in care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, suma se ridica de la oficiul postal.

Sumele de restituit mai mari de 1,5 milioane de lei inclusiv, se pot primi fie prin posta, fie direct in cont, daca persoana in cauza a comunicat fiscului in termen util datele contului.

Restituirea in numerar a diferentelor de impozit pe venit mai mari de 1,5 milioane de lei inclusiv, se face de unitatile de trezorerie la data comunicata contribuabililor printr-o instiintare de restituire, conform unei programari care poate fi modificata la cerere.

Pentru sumele nerestituite in termenul de 60 de zile de la data emiterii instiintarii, contribuabilii au dreptul la dobanda la zi a trezoreriei, care curge din ziua urmatoare expirarii acestui termen. Acordarea dobanzilor se face, insa, numai la cererea contribuabililor. In prezent dobanda se ridica la 8,25% pe an.

Circumscriptiile fiscale lucreaza cu publicul zilnic intre orele 9 si 17.00, lunea, miercurea si joia orarul fiind 9 -19.00, iar sambata 9-14.00.

Totodata, Fiscul trebuie sa definitiveze situatia IVG pana la 1 octombrie.

"Pana la 1 septembrie Fiscul a avut misiunea de a verifica toate declaratiile de impunere, iar cei care trebuiau sa depuna astfel de declaratii si nu au facut-o au fost notificati, si au primit amezile respective. Si cei amendati vor primi diferentele de impozit inapoi", spune un reprezentant al ANAF. Amenzile pot creste pana la 1 milion de lei vechi, insa practic s-au ridicat la 100.

000 de lei vechi pentru fiecare luna de intarziere a depunerii declaratiei, incepand cu luna iunie. Situatiile nou-primite sunt trimise in bloc saptamanal sau in termen de doua saptamani de fiecare administratie fiscala in parte, spune oficialul ANAF.

Pana la 1 octombrie, fiscul are sarcina sa trimita toate notificarile necesare, fie catre cei cu declaratii nedepuse, fie catre cei ce au de incasat sume de peste 1,5 milioane de lei. Situatia statistica finala va fi prezentata pe 3 octombrie.