Biserica se gindeste sa emita obligatiuni pe piata financiara, ca sa poata construi Catedrala Neamului. Costul estimat pentru ridicarea edificiului dupa proiectul din 2001 ar fi scos din vistieria bisericii aproximativ 200 de milioane de euro.

Constructia, ce va fi ridicata in spatele Casei Poporului, este mai extinsa decit proiectele precedente ale catedralei, deci, foarte posibil, si mai scumpa. Pentru completarea sumelor donate deja de credinciosi in contul catedralei, biserica se gindeste chiar sa emita obligatiuni listate la bursa. Pentru asta va fi nevoie sa-si arate mai intii registrele financiare unei firme de audit.

Construirea Catedralei Neamului intra de saptamina viitoare in linie dreapta. Camera Deputatilor va aproba transferul terenului de 11 hectare, din spatele Parlamentului, in proprietatea bisericii, urmeaza lansarea unui nou concurs de arhitectura, obtinerea aprobarilor si inceperea constructiei propriu-zise.

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvint al Patriarhiei Romane, spune ca nu se mai poate folosi nimic din vechiul proiect, mai modest, ce s-ar fi concretizat daca edificiul era amplasat pe Bulevardul Unirii, asa cum se credea in 2001. Pentru completarea donatiilor deja existente „Patriarhia se gindeste sa emita o emisiune de obligatiuni, de ce nu?“, ne-a declarat ieri parintele Stoica.

Audit in finantele bisericii

Lansarea unei emisiuni de obligatiuni ar fi precedata de un audit al finantelor bisericesti, pentru stabilirea puterii financiare de rascumparare a obligatiunilor, explica Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.

„Patriarhia e o institutie publica si poate folosi acest instrument, credinciosii avind astfel o dubla postura, sa-l slujeasca pe Dumnezeu si Piata financiara“, comenteaza Farmache. Obligatiunile se vind in cadrul unei oferte publice, apoi se listeaza la bursa. Patriarhia ar trebui sa plateasca anual o dobinda cumparatorilor, iar la scadenta sa le rascumpere, adica sa inapoieze datoria.

Farmache nu cunoaste un caz similar, de biserica listata la bursa, insa nu exclude ipoteza, desi este putin probabil ca biserica sa-si deschida registrele financiare unor laici.

1.700 de euro/metru patrat

Dupa ce, in prezenta Papei Ioan Paul al II-lea, a fost sfintita o cruce in Piata Unirii, unde a fost primul amplasament, catedrala s-a plimbat pe Bulevardul Unirii, apoi in Parcul Carol si, in final, pare sa se fi stabilit in spatele Casei Poporului. Nu lipsesc nici azi contestatarii.

Asociatia Solidaritate pentru Libertatea de Constiinta anunta ca va ataca orice act prin care statul doneaza teren sau bani bisericii. „E ilegal ca biserica sa primeasca fara licitatie si gratis un teren ce valoreaza 200 de milioane de euro, in centrul Capitalei“, spune Remus Cernea, reprezentantul asociatiei amintite.

Arhitectul Augustin Ioan, autorul proiectului cistigator din 2001, spune ca valoarea terenului nu poate fi estimata, la fel si valoarea noii constructii, care va fi deosebita fata de vechiul proiect. „Cind am cistigat noi, am estimat in mare ca valoarea ar ajunge la 200 de milioane de euro, dar proiectul cuprindea si alte cladiri anexe, o sala de conferinte o casa patriarhala, un hotel.

Toate cam inghesuite, din cauza spatiului alocat in mijlocul bulevardului. Suma prevazuta in tarifarul Ordinului Arhitectilor pentru constructii exceptionale este de 1.700 de euro metrul patrat“, aproximeaza arhitectul Ioan.

Stil bizantin romanesc actualizat

La pretul constructiei se adauga picturile, de regula costisitoare. „Nu stim daca va costa mai mult sau mai putin de 200 de milioane in noua varianta. Acum lucram la caietul de sarcini pentru concurs. Avem un teren vast, acoperit cu verdeata, in acele locuri unde sint tunelele armatei, parcari si constructia propriu-zisa care se va intinde pe 7.000, maximum 10.

000 de metri patrati“, dezvaluie parintele Stoica. Noul proiect trebuie sa aiba spatii anexe, cripte, sala de conferinte, capela si o resedinta pentru episcopul care va locui permanent acolo. Stilul constructiei va fi bizantin romanesc actualizat, tema de inspiratie fiind fosta Catedrala Mitropolitana de la Tirgoviste. •

Megalomanie molipsitoare

Dupa 1989, si greco-catolicii si-au dorit o catedrala gigantica. Asemanata de critici cu un aerodrom, din cauza proiectului avangardist, turnurile Catedralei Greco-Catolice din Cluj trebuiau sa ajunga la 75 de metri deasupra solului. S-au ridicat doar noua metri din constructie. Proiectul initial a trebuit sa fie abandonat, dupa 13 ani de eforturi care au secat darnicia binefacatorilor.

Doar rugaciunea mai continua pentru gasirea unei solutii mai ieftine si mai putin ambitioase.