Primaria Capitalei a pus taxa pe explozia de artificii. Trei milioane de lei minutul ii va costa pe petrecaretii care vor sa-si serbeze ziua cu foc de artificii. Orice distractie fara avizul primarului va fi amendata.

Cei care doresc sa organizeze jocuri de artificii trebuie sa plateasca o taxa de 300 de lei noi pentru fiecare minut de explozie. Asa a decis Consiliul General al Municipiului Bucuresti la ultima sedinta. Doritorii de senzatii explozive trebuie sa se adreseze Primariei Capitalei cu cel putin zece zile inainte de data desfasurarii evenimentului pentru obtinerea aprobarii.

Exceptie fac evenimentele de interes local, national sau international, manifestarile cultural-sportive, si noaptea de Revelion.

Viorel Uleia, seful Directiei Inspectie si Control din Primaria Capitalei, motiveaza decizia consilierilor generali prin numeroasele plingeri primite din partea bucurestenilor deranjati de zgomotul produs de artificii. Inspectorii municipalitatii vor verifica locurile preferate de organizatorii de focuri de artificii ilegale si vor tine o evidenta stricta a cererilor.

Oamenii primariei vor interveni in cazul in care nu se respecta durata aprobata de primar sau daca se depaseste ora maxima prevazuta de lege – 22.00. Uleia spune ca amenzile se incadreaza intre 3.000 si 5.000 de euro.

40 de raniti in lunile de iarna

Leo Georgescu, medic de garda la Spitalul Universitar de Urgenta, a recunoscut ca se confrunta adesea cu pacienti raniti din cauza nerespectarii normelor de protectie in timpul jocurilor de artificii. Intre 30 si 40 de pacienti ajung in fiecare luna de iarna la camerele de garda ale spitalelor, unii prezentind rani deosebit de grave.

Autoritatile spera ca numarul persoanelor afectate va scadea in urma hotaririi luate de primarie.