Autoritatile din China si India ar trebui sa doteze fiecare familie cu cate un televizor pentru a stopa cresterea demografica accentuata. Aceasta este concluzia unui grup de cercetatori americani de la Colegiul Marist, din New York, care au efectuat un studiu pe studenti cu varste intre 18 si 22 de ani.

Solutie mai ieftina

Cercetarea profesorilor a pornit de la o solicitare facuta de un oficial indian, care a cerut parlamentului din tara sa, sa includa printre masurile de planning familial si cresterea accesului la programele de televiziune.

„Trebuie ca oamenii sa se uite la televizor”, a spus Chandreshwar Prasad Thakur in fata alesilor indieni, in cadrul unei dezbateri pe tema masurilor care pot fi luate pentru a diminua rata cresterii demografice.

Fata de alternativele avute in vedere de China, o alta tara care se confrunta cu aceeasi problema, ideea dezbatuta de indieni este mai avantajoasa mai ales din punct de vedere economic.

Autoritatile de la Beijing s-au concentrat in ultimii ani pe fabricarea de peste 15 noi tipuri de anticonceptionale si medicamente care provoaca avortul, fara ca rezultatele sa fie decisive.

Studiul a fost efectuat pe studenti din SUA pentru ca este tara cu media cea mai mare de aparate TV in fiecare familie si cu accesul cel mai facil la programele televizate.

Subiecti-femei

Studiul a vizat in special populatia de sex feminin, motivatia cercetatorilor fiind aceea ca femeile sunt cele care dau nastere copiilor. Acestea au reprezentat 85a din primul esantion, si 90a din cel de-al doilea.

Toti subiectii au avut de raspuns unui chestionar format din opt intrebari cu cate doua variante de raspuns, acestea din urma fiind reprezentate prin poze.

Una dintre acestea a fost chiar: „Ai face sex cu persoana A sau te-ai uita la televizor la persoana B?”.

Niciunul dintre repondentii din prima serie nu a ales sexul in detrimentul televizorului, fapt care i-a facut pe cercetatori sa repete studiul pe esantionul al doilea. Rezultatul a fost acelasi.

Un alt grup de profesori a studiat relatia dintre numarul de aparate tv dintr-o familie si rata natalitatii. Concluzia a fost ca, o data cu cresterea numarului de televizoare, cresterea demografica din SUA a fost mult mai lenta. In 1990 se ajunsese deja ca peste 24a din familiile americane sa aiba un singur copil si doar 1,2a sa aiba sapte.

Profesorii de la Colegiul Marist, desi s-au declarat surprinsi de vehementa rezultatului, sustin ca acesta este unul logic si ca autoritatile din tarile cu explozie demografica au acum la indemana o masura contraceptiva mult mai ieftina.