Guvernul israelian a declarat duminica in mod oficial incheierea celor 38 de ani de ocupatie militara a Fasiei Gaza. Cabinetul Sharon a ordonat tuturor militarilor aflati inca in Gaza sa se retraga.

O sursa militara israeliana a spus ca trupele se afla in transportoarele blindate, care vor parasi Gaza de indata ce vor primi ordin in acest sens.

Delicata chestiune a sinagogilor

Insa tot cabinetul a decis sa lase intacte cele peste 20 de sinagogi din Fasia Gaza.

Gruparile rabinice au declarat ca buldozerele n-au voie sa se atinga de ele, deoarece legile religioase evreiesti interzic daramarea sinagogilor.

Toti colonistii israelieni au parasit deja Gaza. Locuintele lor au fost daramate, la fel bazele militare.

Soarta lor a fost una din cele mai dificile cu care s-a confruntat guvernul Sharon.

Initial, cabinetul se gandea sa demoleze sinagogile, ca sa evite in acest mod eventuala lor profanare de catre palestinieni.

Oficialii palestinieni au cerut Israelului sa darame lacasurile de cult evreiesti din Gaza, aducand argumentul ca nu vor fi in masura sa protejeze "simboluri ale ocupatiei".

"Nu vrem sa fim pusi in situatia in care vom demola sinagogile in vazul intregii lumi", a spus principalul negociator palestinian Saeb Erekat.

Israelul pastreaza controlul de ansamblu

Nu va avea loc nici o ceremonie oficiala de preluare a controlului in Fasia Gaza de catre autoritatile palestiniene, deoarece acestea anuntasera dinainte ca o vor boicota.

pe larg in BBC