Unul dintre visele obsedante ale copilariei mele a fost acela de a da spargere la o cofetarie. Perspectiva de merge la scoala de corectie, asa cum s-ar fi cuvenit unui mic infractor, palea in fata tentatiei tavilor cu amandine, sarlote, savarine, mascote, eclere, jofre si cate alte bunatati se puteau gasi intr-un astfel de stabiliment al pierzaniei.

Spre deosebire de mine, domnul Johnny Depp, pe care il banuiesc de viziuni si mai indraznete in copilarie, si-a propus sa dea viata catorva dintre acestea, in beneficiul copiilor sai. Daca in „Finding Neverland” a reusit sa reinvie lumea minunata a povestilor intr-un mileniu dominat de computere, in „Charlie si fabrica de ciocolata” visele sunt mult mai palpabile si mult, mult mai gustoase.

Ce copil din lumea asta nu si-ar dori o fabrica de ciocolata numai pentru el?

|n film, totul e posibil. Povestile fantastice cu omuleti mici trasi la indigo (oompa-loompa), care muncesc zi si noapte, se impletesc cu procedee moderne de marketing si cu tehnologii de ultima ora.

Stiati ca ciocolata, inainte de a se transforma in tablete imbracate in staniol, curge in stare lichida prin albia unui rau si este aspirata prin niste tuburi gigantice, dupa ce a fost „inspumata” de o cascada? Si ca alunele care intra in compozitie sunt decojite de veverite special antrenate sau ca frisca este mulsa direct din ugerele unor vaci batute cu tandrete de oompa-loompa? Ei bine, nu

aveati de unde sa stiti pentru ca toate astea se intampla intr-o singura fabrica din lume, fabrica lui Willy Wonka, unde se face cea mai buna ciocolata.

Dar nimeni nu stia acest lucru pentru ca, vreme de cativa ani, fabrica avusese portile ferecate, dupa ce Willy descoperise ca muncitorii vindeau concurentei retetele secrete. Sunt, asadar, usor de inteles curiozitatea tuturor si isteria mondiala iscata in momentul in care s-a anuntat ca cinci copii, alesi in urma unei loterii, aveau privilegiul de a fi, timp de o zi, oaspetii lui Wonka.

Iar unul dintre ei, cel mai norocos, urma sa primeasca un premiu special, care intrecea orice inchipuire.

Povestea e cu talc. Ciocolata se face cu dragoste, asa cum ne-a invatat si Juliette Binoche in „Chocolat”. Si doar cine isi doreste cu adevarat poate fi ales.

Sunt cinci concurenti, cinci tipologii de copii, si, chiar daca deznodamantul e previzibil, intamplarile prin care sunt eliminati, pe rand, gurmandul, rasfatata, tupeista si minitehnicus sunt absolut captivante deoarece fiecare dintre ele mai dezvaluie cate un mic secret al retetei magice a lui Willy.

Tim Burton a avut la dispozitie o materie prima de cea mai buna calitate, experienta primei versiuni a filmului din 1971 si un ingredient magic: Johnny Depp. A rezultat un deliciu de film, care se savureaza cu drag, piece by piece, iar la final te topesti de dorul de a-l revedea. O productie nerecomandata celor care tin cura de slabire.

Charlie si fabrica de ciocolata

SUA, 2005

Titlu original: Charlie and the Chocolate Factory

Regie: Tim Burton

Scenariu: John August, dupa un roman de Roald Dahl

Distributie: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Deep Roy

Rating IMDB: 7,5/10

Rating Cinemagia: 4/5

Rating SFin: 8/10