Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat astazi, 12 septembrie, la Centrul Cultural American din Bucuresti, la comemorarea victimelor atentatului de la 11 septembrie 2001.

Seful statului a declarat ca, pe 11 septembrie 2001, se afla in aeroportul de la Frankfurt, venind din Hong Kong si pe toate monitoarele erau imaginile cu Gemenii din New York in flacari. „Nu va ascund, prima impresie a fost ca era o noua productie hollywoodiana”, a spus presedintele Basescu.

Vazand alerta autoritatilor germane, presedintele Basescu a inteles ca era in fata unei noi realitati, „o realitate care schimba lumea, care ne scotea din relaxarea gandului ca o data incheiat Razboiul Rece, omenirea poate trai in pace si libertate.

A fost momentul in care ca om politic intelegeam deja ca noi toti ne confruntam cu o realitate dramatica, nebanuita, pe care nu am sesizat-o la timp. Intelegeam ca securitatea fiecarui om al lumii civilizate devine periclitata din acel moment”.

Presedintele Basescu a afirmat ca are convingerea ca „nici o organizatie terorista nu poate gandi ca va infrange civilizatia lumii democratice, dar ceea ce ei spera sa infranga este sentimentul omului ca este liber. Or, libertatea pe care fiecaruia dintre noi i-a dat-o democratia este poate la fel de scumpa ca viata.

Evolutia omului modern nu poate fi conceputa in afara libertatii. A accepta ca cineva sa ne croiasca un viitor apasat de teroare, de gandul ca institutiile statului incep sa supravegheze pe oricine, de pericolul zilei de maine, de nesiguranta este ca si cum am capitula in fata propriului nostru viitor.

” Din acest motiv, a aratat seful statului, Romania are obligatia sa fie alaturi de toti aceia care lupta impotriva terorismului.

In opinia presedintelui Basescu, politicienii care spera ca terorismul poate fi infrant numai prin forta armelor, gresesc. „Terorismul se dezvolta deja ca o ideologie care nu are nimic cu cultura araba, cu cultura si traditia musulmana.

Acesti oameni creeaza o ideologie pe care si-o imagineaza ca apartinand viitorului si ea poate fi sintetizata astfel: ideologia terorismului.

Oricat de mici ar fi resursele vreunui stat, ele sunt importante, puse alaturi de toate statele democratice, pentru lupta impotriva acestui flagel care va marca, a marcat deja si va continua sa marcheze evolutia viitoare a lumii civilizate.

Avem obligatia ca in timp, cu perseverenta, cu resursa financiara, cu inteligenta, sa ne aparam libertatea”, a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele Basescu a spus ca cei trei mii de oameni, carora brutal li s-a intrerupt firul vietii pe 11 septembrie 2001, au reprezentat „inceputul unui sir de atentate care au vizat pana la urma viata semenilor nostri din state democratice, care nazuiau spre viitorul pe care cu totii ni-l construim, ni-l imaginam, viata care le-a fost

intrerupta, curmata brutal de oameni care inteleg ca libertatile omului sunt cele mai sfinte libertati care trebuie aparate si ca, lovind in libertatea omului, de fapt ai lovit in viata lui, in viitorului lui, in constiinta lui ca este puternic”.

„Cei aproape trei mii de morti de la 11 septembrie 2001 nu sunt numai mortii statului american, sunt mortii nostri, ai tuturor, mortii lumii civilizate. Avem obligatia in numele lor, in numele familiilor lor, sa luptam, sa investim in garantarea libertatii noastre, a fiecaruia”, a adaugat seful statului.

Presedintele tarii a subliniat faptul ca „nimic nu este mai rau pentru natiuni decat sa traiasca cu teama ca viata le poate fi curmata in metrou, cand sunt la serviciu, cand sunt in trenuri, cand sunt in piata, cand sunt in locuri publice”.