Planorul Mesterului Manole, piticul roz si gratarul inaripat sunt cateva din cele 38 de aparate de zbor ale echipelor care vor participa la prima editie romaneasca a competitiei Red Bull Flugtag - Ziua Zborului.

Masinariile facute chiar de piloti si coechipierii lor vor fi expuse pentru vizionare din 17 septembrie pana la startul concursului, 18 septembrie, ora 14,00, langa sediul Bibliotecii Nationale din Piata Unirii.

Vizitatorii ineditului muzeu vor putea circula in zona, pentru ca traficul rutier va fi inchis pe una din benzile Bulevardului Unirii (17 si 18 septembrie) si pe segmentul Splaiului Unirii dintre Bulevardul Dimitrie Cantemir si Bulevardul Octavian Goga (18 septembrie, in intervalul orar 7.00-17.00).

Inainte de zborul peste si in Dambovita de pe o rampa inalta de sase metri, echipele participante vor sustine prezentari inventive si amuzante.

In cadrul Red Bull Flugtag Ð Ziua Zborului se va desfasura si un spectacol de pantomima, dans, cu aparitii ale unor personaje diverse: bebelusi, cu scutece si suzeta, ingeri si demoni, Batman si Catwoman, eroi din folclorul national.

Cele 38 de echipe participante la concurs vin din 18 localitati din Romania. Zburatorii in Dambovita sunt barbati si femei cu varste cuprinse intre 16 si 37 de ani.

Patru din cele 38 de aparate sunt pilotate de femei, iar unul din echipaje, Asu' de Pica (Baia Mare), este integral feminin.

Echipa care se va clasa pe primul loc va castiga o invitatie la Red Bull Air Race in Europa, unde membrii ei vor fi primiti ca niste adevarate vedete. Red Bull Air Race este o competitie aviatica cu figuri impuse, contracronometru, care seamana simultan cu acrobatiile aeriene, slalomul pe partie si cursele de masini.