Fortele palestiniene de securitate au ocupat ieri, in Fisia Gaza, pozitiile abandonate de trupele israeliene in noaptea de duminica spre luni. Odata cu fortele de securitate, in fostele colonii evreiesti au patruns sute de civili palestinieni, care au incendiat sinagogi si au jefuit case ramase intacte dupa plecarea colonistilor.

Peste tot, steagurile israeliene au fost inlocuite cu cele ale palestinienilor. Zeci de palestinieni, printre care numerosi militanti inarmati ai miscarii Hamas, au patruns in culoarul care marcheaza granita dintre Fisia Gaza si Egipt, pe toata lungimea acesteia.

Palestinienii, care agitau arme si ridicau miinile in semn de victorie, au fost lasati sa patrunda in zona atit de catre politistii egipteni, cit si de cei palestinieni. Simbata, un batalion de 750 de graniceri egipteni a inceput sa se desfasoare in acest culoar.

Intre timp, ministrul israelian de Externe, Silvan Shalom, a declarat imediat ca prima misiune a fortelor palestiniene de securitate a esuat, deoarece acestea „nu au reusit sa asigure protectie pentru un numar de 19 sinagogi, dupa retragerea trupelor israeliene din regiune”.