Demiterea Guvernului ucrainean a fost determinata de conflictul provocat de privatizarea unei uzine siderurgice din Nikopol, a declarat presedintele Viktor Iuscenko, punand sub semnul intrebarii integritatea fostului premier Iulia Timosenko.

,Cand unii membri ai guvernului incep sa controleze judecatorii si procurorii, sa organizeze privatizari in umbra, aducand tara in pragul unei bai de sange, in numele unor avantaje care se cifreaza la sute de milioane pentru una dintre partile implicate, nu raman pasiv", a spus el.

Potrivit presei ucrainene, premierul Iulia Timosenko si secretarul Consiliului ucrainean de securitate, Petro Porosenko, sustin tabere opuse in cazul privatizarii uzinei din Nikopol, cea mai mare uzina siderurgica din tara, in schimbul promisiunilor, din partea potentialilor cumparatori, a unor comisioane in valoare de milioane de dolari si al unui acces privilegiat la televiziune, inaintea

alegerilor legislative din martie 2006. ,Acesta a fost punctul critic. Intriga a devenit atat de puternica, incat am decis ferm ca hotararea pe care trebuie sa o iau este ca toata lumea sa plece", a explicat Iuscenko.

,Nici un ministru din cele zece guverne ucrainene precedente nu a avut prerogative atat de importante ca Iulia Timosenko, pentru a face treaba buna, in loc sa procedeze la provocari privind o uzina sau alta", a spus Iuscenko, raspunzand criticilor lansate de fostul premier, care a apreciat ca demiterea sa a fost ,planificata" si ,profund nedreapta".