Acvacultura este sectorul de productie alimentara cu cea mai rapida dezvoltare din ultimii 10 ani la nivel mondial, informeaza un comunicat al Agentiei Sapard. Cu o rata de crestere de 10% pe an, aceasta activitate va asigura un sfert din productia globala de peste.

Suma alocata prin Programul Sapard pentru submasura „Acvacultura“ (pesti, crustacee, moluste), se ridica la aproximativ 18 de milioane de euro. Din pacate, pana in acest moment, Agentia a contractat pentru sub-masura de Acvacultura doar cinci proiecte in valoare de 313.822 de euro.

„Acest numar de proiecte este complet nesatisfacator in raport cu potentialul deosebit al tarii noastre si al afacerii propriu-zise.

Tinand cont de acest lucru Agentia Sapard impreuna cu Compania Nationala pentru Administrarea Fondului Piscicol si Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura vor face toate eforturile pentru a stimula realizarea si finantarea de proiecte in domeniul pisciculturii.

Daca proiectele vor intarzia sa apara vom fi nevoiti sa realocam aceste fonduri catre domeniile mult mai solicitate, pierzandu-se astfel o oportunitate exceptionala de investitii“, a declarat Dan Gherghelas, director general adjunct al Agentiei Sapard.

In cadrul unui proiect SAPARD privind acvacultura se pot construi si reabilita bazinele piscicole, adica se pot efectua lucrarile de excavare, transport de pamant, consolidari, hidroizolatii si indiguiri.

De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de constructia de canale, purificarea apelor, imprejuri, precum si achizitionarea masinilor si echipamentelor necesare pentru hranirea, incubarea si analizele produselor de acvacultura obtinute. Nu in ultimul rand, acvacultorii pot cumpara barci pentru nevoile fermei si, mai ales, materialul biologic pentru prima populare.

Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor, Agentia Sapard a solicitat si a primit acordul Comisiei Europene privind majorarea valorii maxime eligibile pentru proiectele de acvacultura de la 200.000 la 500.000 de euro. Aceasta majorare s-a facut tinand cont de costurile necesare lucrarilor de amenajare a bazinelor piscicole.

Din valoarea totala eligibila a proiectului, 50% reprezinta contributia beneficiarului, iar 50% contributia publica. In Programul Sapard, cofinantare publica reprezinta contributia Uniunii Europene, 75% si a Guvernului Romaniei, 25%.

Cele mai cautate specii pentru crestere sunt crapul romanesc si speciile de pesti orientali (de exemplu crapul chinezesc). Pastravul nu detine decat o pondere de 3% din productia nationala. Acvacultura nu cuprinde doar un set de tehnici de crestere, ci mai degraba foarte multe procese implicate in cultivarea diferitelor specii de pesti sau scoici.

Astfel, se pot creste pe langa crapi si pastravi, sturioni, chiar si somoni. Romania este in general propice pentru cresterea sturionilor si poate deveni un pion important pe piata europeana in acest domeniu.