Volkswagen AG, producatorul german de autovehicule, intentioneaza sa lanseze cinci modele noi la Salonul Auto International de la Frankfurt din aceasta saptamana, sporind astfel volumul oricum mare al productiei mondiale de autoturisme. Pentru a ne face o idee mai clara asupra saturatiei cu care se confrunta piata auto, este suficient sa spunem ca Salonul Auto de la Frankurt va reuni peste 1.

000 de exponate, iar Volkswagen (VW), cel mai mare fabricant de autoturisme din Europa, se va numara printre expozanti.

Organizatorii se asteapta la peste 1 milion de vizitatori, care vor putea admira nu mai putin de 122 de modele noi. Geely Automobile Holdings Ltd., cel mai mare producator privat de autoturisme din China, va fi prezent aici pentru prima data, expunand cinci modele.

Profiturile companiei germane sunt in scadere intrucat aceasta nu a reusit sa vanda toate autovehicule montate in fabrici. VW are linii de asamblare cu capacitatea de 6 milioane de masini, dar reuseste sa vanda doar 5 milioane. Pe ansamblu, se vand aproximativ 62,5 milioane de unitati anual, in timp ce fabricile pot produce in jur de 80 de milioane.

Oferta mare de vehicule duce la reducerea preturilor, dar capacitatea de productie este in continua crestere, fiind construite fabrici noi in tari din Europa si Asia unde costurile de productie sunt scazute. Pe de alta parte, producatorii auto nu se grabesc sa inchida vechile fabrici sau sa faca reduceri drastice de personal.

In plus, productia va creste cu inca 8 milioane de unitati in urmatorii 3 ani, potrivit unor analize realizate de PriceWaterhouseCoopers

Anul trecut, primii 10 fabricanti din industria auto au avut un profit net mediu cu 3,3% mai mic decat in 2003, potrivit unor date prezentate de Bloomberg.