Disperati dupa bani la buget, guvernantii s-au gandit unde sa mai creasca birurile, si taxa de mostenire a fost una dintre idei. De doi ani, romanii sunt scutiti de taxa pe mostenire, termenul-limita e 31 decembrie 2005, si cu toate astea, n-au dat navala la notari sa-si reglementeze situatia juridica a proprietatilor.

Irina Daniilescu, notar public in sectorul 6 al Capitalei, spune ca nu a inregistrat nici o modificare de ritm: "Cand se va face public ca mai sunt 2-3 luni, atunci se vor inghesui. Nu au venit mai multi, am avut un numar constant de succesiuni".

Practic, statul a renuntat la taxa de timbru, care inseamna 75 la suta din costul total, iar omului ii ramane de plata numai onorariul notarului.

Aceasta se poate ridica, de exemplu pentru o garsoniera intreaga, la etajul trei si construita inainte de `77, la 6,3 milioane lei plus TVA, iar pentru doua camere, la 7,5 milioane lei plus TVA. In general insa se dezbate numai jumatate din mostenire, iar sumele de plata se reduc corespunzator.

Succesiuni succesive la trei-patru decese

Oamenii vin la notar numai cand sunt sunt fortati, de regula cand vor sa vanda, ne-a declarat Dumitru Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici. "Foarte des trebuie sa facem succesiuni dupa mai multi morti - noi le numim succesiuni succesive. Avem si la 3-4 morti".

Motive? Poate o lipsa de cultura in domeniu, poate faptul ca permanent a mai aparut ceva: dupa succesiune trebuie sa faci si cadastrul, si modificarile in cartea funciara. O crestere a taxei ar face sistemul de nepatruns, iar oamenii vor fi si mai descurajati, considera dl. Manescu.

Facilitati pentru cazurile speciale

Onorariul notarului poate fi inca redus, cu 50 la suta daca mostenitorii sunt copii minori, cu 100 la suta pentru sinistratii din urma inundatiilor. Cu toate astea, nici sinistratii nu vin la notar. Irina Daniilescu explica: deoarece notarul este cel care incaseaza banii statului, perceptia generala este ca el ia banii. "Stie ca notarul se umple de banii aia.

Paradoxul este ca oamenii simpli platesc fara sa faca nici un comentariu, in timp ce cei cu posibilitati materiale sunt totdeauna cei care comenteaza". De fapt, in Romania, statul nu impoziteaza cu adevarat mostenirile - este aceasta taxa de timbru, care se plateste numai daca succesiunea se face la mai mult de un an de la deces.

In orice tara occidentala succesiunile se impoziteaza similar cu tranzactiile imobiliare; in SUA, impozitul ajunge pana la 60 la suta din valoare. De la anul, toate taxele cresc o data cu inflatia estimata, de 6 la suta.

Daca pana la urma mai creste si taxa de succesiune pentru care oricum expira perioada de scutire, s-ar putea ca notarii romani sa fie nevoiti sa inventeze taxa de succesiune succesiva a succesiunilor, pe pamantul urmasilor urmasilor lui Traian si Decebal.