Aproximativ o treime din bancile comerciale nu vor mai putea acorda credite in valuta, date fiind masurile BNR de restrictionare in aceasta privinta, masuri ce nu ar fi exclus sa intre in vigoare chiar din aceasta saptamana, adica la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial, ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al bancii centrale, Mugur Stet.

Si asta in conditiile in care bancile comerciale au solicitat 60 de zile pentru aplicarea noilor masuri, necesare in primul rand pentru adaptarea sistemelor lor informatice.

Norma privind limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta vizeaza in mod direct bancile care, la data aparitiei reglementarilor, vor avea in portofoliu credite acordate in valuta de peste trei ori valoarea fondurilor proprii. Acestea vor trebui sa opreasca creditarea in valuta.

Creditorii nu dispun de surse in lei pe termen lung

Ca o banca sa-si majoreze fondurile proprii spre a-si putea astfel mari plafonul de creditare in valuta, majorarea capitalului dureaza, de regula, 80-90 de zile. Cea mai mare ingrijorare se naste in noile conditii vizavi de imprumuturile in valuta pentru domeniul locativ. "Creditele imobiliare si ipotecare trebuiau scoase de sub incidenta noilor norme.

Bancile nu au resurse in lei pe termen de 20-25 de ani, pe cand in valuta exista, fie de la banca-mama, fie de la institutii financiare internationale. Din punct de vedere prudential are sens sa dai credite in moneda in care ai resurse.

In ceea ce priveste rambursarea, riscul este mai mic daca se dau in euro avand in vedere ca grosul acestor imprumuturi va fi rambursat dupa ce Romania va intra in zona euro", declara ieri pentru ziarul nostru Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

La randul sau, Dan Pascariu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, spune ca "nu ar trebui sa intre in plafonul de creditare in valuta acele imprumuturi care au suficiente garantii materiale sau de alta natura, care acopera riscul, inclusiv cel valutar".

bancile mai active ar putea fi ,pedepsite"

Conform celei mai noi statistici BNR, in ultimul an componenta in valuta a creditului neguvernamental a crescut cu 37,8%, iar cea in lei cu 37,3% (fata de sfarsitul lunii iulie 2004). Faptul ca masura se aplica pentru creditele acordate intr-o perioada trecuta are darul sa distorsioneze piata, fiind penalizate bancile mai active din acest punct de vedere.

Guvernatorul Mugur Isarescu considera ca, urmare a noilor reglementari, va scadea mult si chiar foarte mult costul la client al creditului in lei. Adica vor deveni mai atractive creditele in moneda nationala. Bancherii nu sunt insa tot la fel de optimisti.

"O banca cu actionar strain aduce fonduri din strainatate la costuri reduse, sub 3%, in vreme ce aceeasi suma, pentru a fi stransa din depozitele in lei implica activitatea a zeci de sucursale din teritoriu, cheltuieli de marketing, IT s.a., care conduc la un cost mai ridicat.

Prin urmare, e greu de vandut un produs de creditare in lei la un cost mai mic decat la creditarea in valuta", considera Bogza. In aceasta privinta, parerile sunt impartite. "Vor creste costurile suportate de client la creditele in valuta si vor scadea la impumuturile in lei, dar nu stim in acest moment cu cat anume", conchide Dan Pascariu.

Pe fondul acestor incertitudini, creditarea, in general, va fi bulversata in perioada ce vine, iar clientul, total dezorientat.