Prima sedinta de dezbatere publica a strategiei nationale de export a relevat necesitatea ca sprijinul guvernamental sa se concentreze pe trei sectoare prioritare, iar Eximbank, banca specializata pe sprijinirea exportatorilor, sa fie recapitalizata.

In opinia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, cele trei sectoare ar trebui sa fie cele care si-au dovedit deja competitivitatea la export, textilele, mobila si industria IT.

Ministrul Economiei considera ca recapitalizarea Eximbank se poate face cu redirijarea unor sume din bugetul ministerului sau obtinute din privatizare, astfel incat banca sa poata acorda garantii pentru participarea firmelor romanesti la licitatii in strainatate.

Recapitalizarea Eximbank nu ar urma sa insemne subventionarea dobanzii la creditele de export, masura care a fost sistata la inceputul verii de Consiliul Concurentei, care l-a considerat ajutor de stat. "Ramane ca Eximbank, in baza unor resurse financiare crescute, sa fie in masura sa ofere exportatorilor care participa pe terte piete acele programe de care au nevoie.

In Kazahstan s-ar putea sa fie nevoie de o anumita politica a Eximbank, iar in Orientul Mijlociu de un alt tip de programe", a declarat Seres. Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a anuntat ca, daca nu va reusi sa impuna Guvernului cele doua masuri pana la sfarsitul anului, isi va retrage reprezentantii din Guvern.