Persoanele fizice vor castiga din ce in ce mai putin din depozitele bancare. Analistii preconizeaza ca, pana la finele acestui an, dobanzile medii la depozitele bancare sa scada pana la aproximativ 6% – 7%. “Desigur, vor exista banci care vor plati mai mult si banci care vor fi mai zgarcite.

De regula, bancile mici care doresc sa atraga multi clienti si fonduri importante pentru a-si spori cota de piata si a-si creste nivelul activitatii vor fi printre cele cu dobanzi mai ridicate, in timp ce bancile mari, stabile si foarte prudente vor plati randamente mai mici pentru sumele atrase de la

deponenti”, apreciaza analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest. Pentru luna septembrie, BNR a anuntat o dobanda de referinta de 8,25%, in crestere cu 0,25 puncte procentuale, dupa ce, timp de trei luni consecutive, aceasta se mentinuse la nivelul de 8%.

Chiar daca a ridicat usor dobanda de referinta, banca centrala nu a mai intervenit atat de des in piata pentru a atrage lichiditatea destul de ridicata, ceea ce a mentinut dobanzile interbancare pe termen scurt la niveluri foarte coborate - intre 2 si 5% pentru plasamentele de pana la o saptamana.

“Date fiind evolutiile negative cauzate de inundatiile din sudul SUA, analistii economici se asteapta ca Banca Centrala a SUA (FED) sa nu majoreze din nou rata dobanzii de referinta in cadrul intrunirii de politica monetara din 20 septembrie”, sustine sursa citata.

Oricum, in ultimele interventii ale oficialilor BNR mesajul a fost clar: asteptati-va la o scadere semnificativa a dobanzilor la creditele in lei toamna aceasta.

Analistii sustin ca nu la fel de transanta a fost pozitia bancii centrale privind dobanzile la depozitele in lei, dar este de presupus ca si ele vor mai scadea pana la sfarsitul anului.

Cat priveste titlurile de stat, in ultimele zile nu au avut loc licitatii pe aceasta piata. Reprezentantii pietei de capital asteapta, pe termen lung, listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti. Nu la fel de liniste a fost pe piata valutara.

“Dupa mai mult timp, am asistat la evolutii divergente pe piata valutara bucuresteana. Euro a scazut, iar dolarul a crescut fata de leu. De saptamana aceasta lucrurile s-ar putea inversa”, preconizeaza reprezentantii KTD Invest.

Sursa citata spune ca in ultimele zile ale saptamanii trecute am asistat la o manevra destul de intalnita pe pietele valutare internationale - o interventie verbala destul de puternica a guvernatorului bancii centrale pentru a calma presiunile din piata si pentru a “carmi” cursul in directia considerata

oportuna de catre aceasta. Guvernatorul BNR a afirmat ca tendinta de apreciere a leului nu are un fundament real. Acest fapt nu a oprit totusi alunecarea cursului euro/RON sub pragul de 3,5, pe seama neincrederii actorilor pietei in capacitatea BNR de a sustine, pe termen mai lung, un euro puternic.

“Se aprecieaza ca lichiditatea in valuta a pietei este foarte mare acum, inclusiv ca urmare a intrarilor de capital de investitii si speculativ din strainatate. Aceasta face misiunea BNR foarte dificila. Probabil ca pe parcursul saptamanilor viitoare vom vedea cum se va transa prima repriza a acestui conflict.

Teoretic, daca BNR reuseste sa tina piept pietei pana la sfarsitul toamnei, e posibil ca pe final de an sa asistam la cumparari importante de valuta, atat pentru importuri, cat si pentru repatrieri de profit din partea speculatorilor, investitorilor si multinationalelor”, apreciaza reprezentantii KTD

Invest. Astfel, efortul BNR este posibil sa nu mai fie unul semnificativ si piata sa mentina de una singura euro in apropierea limitei de sus a culoarului de variatie din ultimele luni.

Deoarece dolarul s-a apreciat usor in perioada anterioara pe pietele valutare internationale, si pe piata de la Bucuresti moneda americana a crescut, desi euro a scazut.

“Atentie insa, e posibil ca de la mijlocul acestei saptamani sa asistam la o noua alunecare a monedei americane fata de celelalte valute importante, iar cursul dolar/RON sa mai scada, poate chiar spre nivelul e 2,7”, conchide sursa citata.