Anihilarea unui post de radio pirat si incriminarea celor care emit ilegal sunt operatiuni dificile, deoarece "piratii" trebuie sa fie surprinsi chiar in timp ce emit. Simpla constatare a detinerii de aparatura specifica emisiei radio, ce nu este utilizata in momentul perchezitiei, nu poate duce la acuzarea "piratului", care isi poate relua astfel, linistit, activitatea ilegala.

De paza cu rottweilerul

Din aceste motive, de multe ori, echipele inspectorilor de la Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei si ale Politiei se confrunta cu cazuri problematice, care devin uneori tragicomice.

De exemplu, la perchezitia unui post de radio pirat ce emitea din cartierul Titan, inspectorii au fost intampinati doar de un caine rottweiler fioros, in vreme ce tinerii din apartament, elevi de liceu cu varste de 17-18 ani, refuzau sa se supuna perchezitiei.

Doar dupa ce Politia le-a explicat clar care sunt urmarile nesupunerii controlului, tinerii au izolat cainele si au permis accesul in apartament. Nu inainte, insa, ca intregul echipament de emisie sa fi fost desfiintat de catre unul dintre tineri, in timp ce ceilalti negau vehement ca ar fi emis din apartamentul lor.

Totusi, inspectorii IGCTI si Politia au descoperit echipamentele specifice emisiei radio: CD-uri, casete, microfoane, casti. Pentru a dovedi, insa, ca emisia a fost realizata din acel loc, anterior inspectorii au fost nevoiti sa recurga, la randul lor, la o inselatorie si au mai facut o ultima reclama postului respectiv solicitand telefonic un anumit cantec presupusului DJ.

Numai in acest fel numarul a putut fi descoperit pe telefonul radioului pirat, in urma perchezitiei. Emitatorul a fost gasit de catre inspectori in curtea interioara a blocului si a fost confiscat.

Interferenta cu frecventele mobilelor

Emisia neautorizata a unui radio pirat este determinata in urma monitorizarii benzilor de frecvente. De cele mai multe ori este vorba despre emisii in banda Vest de radiodifuziune - 88-108 MHz -, acestea fiind cele denumite in termeni de specialitate si "radio pirat", dar poate fi vorba si despre serviciul mobil terestru in banda 146-174 MHz.

Utilizarea acestei frecvente este interzisa, deoarece poate interfera cu frecventele operatorilor de telefonie mobila.