1. Axa lumii, de Gheorghe Schwartz

Axa lumii, cel mai nou roman din ciclul Cei O Suta, este un proiect unic in literatura noastra, recompensat pina acum cu numeroase premii (intre care Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania in anul 1998). Cei O Suta surprinde destinul a o suta de generatii – din tata in fiu – de la caderea Babilonului si pina in zilele noastre.

Pina acum au aparut: Anbasis (1988), Ecce homo (1993), Oul de aur (1998), Mina alba (2000), Vara rece (2004). In Axa lumii sint cuprinse generatiile 58-64 (intre anii 940 si 1149) – personajele sint fictive, dar incluse intr-un context istoric real. Bazata pe o documentare solida, cu multe surse rare, cartea da sens unora dintre cele mai incitante intrebari ale istoriei.

Gheorghe Schwartz (n. 1945) este in prezent decanul Facultatii de Stiinte Umaniste si Sociale a Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, unde preda Filosofia si Psihologia. Din 1990 face parte din Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor din Romania si este membru al PEN CLUB.

A debutat literar in 1969 cu doua proze scurte in Familia din Oradea.

Detinatorul unor prestigioase premii si distinctii literare – printre care Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania in anul 1998 pentru Cei O Suta – Oul de aur si Meritul Cultural in grad de Comandor in 2004 –, Gheorghe Schwartz este autorul a peste douazeci de volume de proza, din care critica si publicul au retinut in mod special romanul Spitalul si primele cinci volume din

ciclul Cei O Suta, caruia ii apartine si volumul de fata.

2. Mikael Karvajalka, de Mika Waltari

Traducere din limba finlandeza si note de Teodor Palic

Colectie: Biblioteca Polirom

Mika Waltari este autorul bestseller-urilor: Etruscul (2002), Egipteanul (2003) si Amantii din Bizant (2004).

Actiunea romanului este plasata in secolul al XVI-lea, secolul Inchizitiei si al razboaielor lui Carol al V-lea, secol marcat de aparitia protestantismului. Tinarul Mikael pleaca sa studieze la Paris. Calatoreste impreuna cu prietenul lui, Antti Kallenpoika, fierarul care mai apoi il va insoti peste tot.

Soarta il poarta din aventura in aventura intr-o Europa sfisiata de conflicte politice, sociale si religioase. Ajuns in inima unei paduri germane, intilneste o „vindecatoare“, care il va vraji definitiv. Dar sintem in anul 1520, cind Vaticanul vegheaza, iar tinarului ii va fi dat sa descopere chipul cel mai crud al Bisericii.

Dezgustat de metodele barbare ale Romei, Mikael se alatura taranilor germani rasculati, il cunoaste pe Martin Luther si asista, in calitate de martor privilegiat al istoriei, la nasterea noii religii. Calugari, vrajitoare, calai, alchimisti, tilhari, carturari, inchizitori, circiumari, peregrini, studenti sint personajele unei extraordinare fresce de Ev Mediu.

Mika Waltari (1908-1979) este considerat cel mai de seama scriitor finlandez al secolului XX, bucurindu-se de un imens succes inca de la aparitia primului sau roman, Marea iluzie, in 1928. Romanul Femeia si strainul, publicat in 1937, este tradus in saisprezece limbi, dar notorietatea internationala i-o aduce Egipteanul (1945), impresionanta recreare a Egiptului din secolul al XIV-lea i.Hr.

, tradus in peste treizeci de tari, care-l propulseaza printre cei mai cititi autori. In 1952 publica Amantii din Bizant, impresionanta fresca a ultimelor luni de dinaintea caderii Constantinopolului (1453) in mina otomanilor. In 1955 apare Etruscul, un incitant roman de aventuri si, totodata, o adevarata enciclopedie romantata a civilizatiei mediteraneene a secolului al V-lea i.Hr.

In 1957 devine membru al Academiei Finlandeze, iar in 1970 primeste titlul de Doctor Onorific al Universitatii din Turku. De acelasi autor, in colectia „Biblioteca Polirom” au fost traduse: Etruscul (2002), Egipteanul (2003) si Amantii din Bizant (2004).

3. Spinzuratul de la Saint-Pholien, de Georges Simenon

Traducere de Nicolae Constantinescu

Seria Maigret

O urmarire care incepe la Bruxelles si se sfirseste abia in Germania, la Bremen... Un vagabond ce-si zboara creierii intr-o camera mizera de hotel... O investigatie stranie, in cursul careia Maigret trece la un pas de moarte, dar il elibereaza pe cel ce voise sa-i ia viata... Iar acesta va reusi sa ajunga aproape pretutindeni inaintea lui, distrugind indiciile...

Desi aparent disparate, toate piesele mozaicului trimit la o drama petrecuta cu zece ani inainte, pe vremea cind o mina de tineri furiosi ce voiau sa schimbe lumea intemeiau Fratia Apocalipsei...

Georges Simenon (1903-1989) este unul dintre cei mai cunoscuti scriitori de literatura politista din intreaga lume. A scris peste 200 de romane, traduse in peste cincizeci de limbi, dintre care 75 de romane si 28 de povestiri avindu-l drept personaj principal pe celebrul inspector Maigret. Pina astazi, cartile sale au fost vindute in peste 850 de milioane de exemplare in intreaga lume.

Autorul moare in 1989 la Lausanne, in Elvetia, la virsta de 86 de ani.

La Editura Polirom au fost traduse romanele: Prima ancheta a lui Maigret (2004), Inspectorul Cadavre (2004), Maigret si scoala crimei (2004), Cazul Louise Laboine (2004), Maigret se temeMaigret si mortul (2004), Nebunul din Bergerac (2004), Dansatoarea din Gai-Moulin (2004), Asta-i Felicie! (2004), Maigret la New York (2005), Maigret se insala (2005), Maigret la Picratt’s (2005), Maigret si

ucigasul (2005) si Domnul Gallet a decedat (2005).

4. Aspecte contemporane in asistenta sociala, de Doru Buzducea

Argument de Livius Manea

Colectie: Collegium. Asistenta sociala

Cartea reprezinta un demers stiintific ce sondeaza si analizeaza tendintele evolutive din cadrul asistentei sociale.

Fundamentat pe o metodologie riguroasa si pe o bogata documentare bibliografica, studiul evidentiaza o serie intreaga de elemente traditionale ale asistentei sociale de la noi, insa accentul cade intotdeauna pe expunerea si solutionarea problemelor actuale: sint prezentate limitele si avantajele unora dintre cele mai actuale teorii, sint evaluate critic directiile de dezvoltare ale sistemului

national de protectie sociala, este analizat impactul „noului contract social” facindu-se o analiza riguroasa a modului de articulare a diferitelor sisteme de asistenta sociala etc.

Din cuprins:

Preliminarii la analiza sistemelor de asistenta sociala • Traditie si modernitate in organizarea asistentei sociale • Unele probleme sociale si categorii de beneficiari ai asistentei sociale • Teoriile specifice in asistenta sociala • In loc de concluzii, citeva „profetii”

Doru Buzducea (n. 1972) este lector universitar doctor la Catedra de Asistenta Sociala a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea din Bucuresti.

Specialist in cadrul unor echipe de cercetare nationale si internationale, este membru al Asociatiei Romane pentru Promovarea Asistentei Sociale (ARPAS) si al Societatii de Psihoterapie Experientiala Romana (SPER) si consultant in protectia copilului pentru LTS Corporation/ DHHS (Department of Health and Human Services, SUA). A publicat unsprezece carti in calitate de autor sau coautor.

La Editura Polirom, a mai publicat Cursa cu obstacole a dezvoltarii umane (coord. Iolanda Mitrofan, Iasi, 2003).

5. Strategia cercetarii, de Ronald F. King

Treisprezece cursuri despre elementele stiintelor sociale

Traducere de Adriana Groza

Colectie: Collegium. Sociologie. Antropologie

Cele treisprezece cursuri reunite in volum prezinta motivele, obiectivele studierii metodelor de cercetare din stiintele sociale, precum si etica cercetarii stiintifice. Problemele dezbatute privesc rolul stiintelor sociale si mijloacele prin care acestea contribuie la cunoasterea umana in general.

Autorul insista in mod special asupra necesitatii specificarii riguroase a subiectului de studiu, asupra semnificatiei cercetarii stiintifice, dar si a mijloacelor prin care se stabilesc concluziile, cu scopul de a influenta modul de gindire al cititorului in analizarea unor situatii sau probleme sociale intilnite.

Sint minutios prezentate rolul modelelor si principalele tehnici de proiectare a acestora, analiza modurilor de colectare, structurare si interpretare a datelor si a metodelor de generalizare a concluziilor.

Din cuprins:

Consideratii asupra domeniului si metodelor in stiintele sociale • Consideratii asupra stiintelor sociale: este posibila o stiinta a societatii umane? • Modelarea cauzala • Modelarea alegerilor sociale • Probleme legate de date: operationalizarea, observatiile, tehnicile de colectare • Teoria testarii • Arta cercetarii in stiintele sociale

Ronald F. King (n. 1949, New York City) a fost profesor la Universitatile Cornell si Tulane, iar in prezent este profesor si seful Catedrei de stiinte politice la San Diego State University. Domeniile sale principale de interes sint: metodologia cercetarii sociale, politicile publice si sistemul politic american. Ronald F.

King a avut un rol hotaritor in infiintarea si dezvoltarea unuia dintre primele departamente de stiinte politice din Romania, cel de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, in calitate de consultant al International Research and Exchanges Board (IREX), apoi ca bursier Fulbright.

6. Arta argumentarii, de Karyn C. Rybacki, Donald J. Rybacki

Manualul profesorului si compendiu de teste

Traducere de Viorel Murariu

Colectie: Hexagon. Practic (cheia succesului)

Acest ghid vine in completarea volumului O introducere in arta argumentarii, de aceiasi autori, aparut la Editura Polirom in 2004, si reprezinta un instrument eficient de predare si invatare a unei discipline din ce in ce mai utile in lumea contemporana: comunicarea.

Sint oferite recomandari privitoare la strategiile de predare, precum si modele de planificari ale cursului de argumentare destinate cadrelor didactice de specialitate.

Totodata, prin gama larga de activitati de invatare si teste insotite de raspunsuri, cursantii – elevi, studenti –, precum si toti cei pentru care succesul in comunicarea cu ceilalti este o componenta importanta a activitatii lor au posibilitatea sa-si verifice si sa-si amelioreze competentele de argumentare.

Din cuprins:

Strategii de predare • Cum se alege o tema pentru argumentare • Cum se alege un format pentru argumentare • Model de schita de curs • Activitati de invatare • Adevarat sau fals • Intrebari cu optiuni multiple de raspuns

Karyn Charles Rybacki si Donald Jay Rybacki sint profesori de Comunicare verbala si Relatii publice in cadrul Communication and Performance Studies Department, Northern Michigan University, S.U.A. De aceiasi autori, la Editura Polirom a mai aparut O introducere in arta argumentarii. Pledarea si respingerea argumentelor (2004).

7. Masajul indian, Maurizio Omodei Zorini

Ghid practic

Ilustratii de Paul Scharff

Traducere de Emanuela Stoleriu

Colectie: Hexagon. Sanatate, dietetica

Masajul cu uleiuri are o eficienta terapeutica aparte si este o straveche tehnica indiana folosita si astazi. In cadrul medicinei ayurvedice (medicina traditionala indiana) indeplineste un rol primar alaturi de regimurile alimentare si de remediile fitoterapeutice.

Inspirindu-se din stiinta malayali despre uleiurile terapeutice si despre terapiile de contact, ea va prezinta masajul indian in forma sa cea mai simpla si mai corecta.

Pe linga modalitatile de stabilire a tratamentului si alegere a uleiului adecvat sint puse la dispozitie autentice si rafinate tehnici de lucru concepute atit pentru asigurarea bunastarii psiho-fizice, cit si pentru combaterea disfunctiilor somatice si a patologiilor organice.

Din cuprins:

Originea si bazele teoretice ale masajului indian • Stabilirea tratamentului si alegerea uleiului adecvat • Tehnica manuala • Pregatirea pentru masaj • Tehnicile de ungere si masaj din Kerala • Exercitii terapeutice

Maurizio Omodei Zorini (n. 1955, Milano) preda tehnicile de masaj in Italia si in strainatate. Laureat in limba si literatura hindu (1982), practica yoga, medicina indiana si artele martiale ale Indiei meridionale. A aprofundat procedeele de terapie corporala la Kona (Hawaii) si a efectuat, intre 1981 si 1985, cercetari asupra sistemelor traditionale de medicina indiana.

Este membru al International Biogenic Society (Canada) si al Circle of the Fundation for Shamanic Studies (S.U.A.).