Procurorul General Ilie Botos refuza sa ia in considerare indicii evidente in cazul stenogramelor PSD. Dosarele in care Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declansat urmarirea penala impotriva fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu si a fostului vicepresedinte al partidului Florin Georgescu sufera de lipsa de probe.

Procurorii s-au plans de multe ori ca nu pot instrumenta cauza pentru ca nu au inregistrarile sau documentele originale. In lipsa acestora, schimbarea statutului de la banuit la inculpat in cazul celor doi fruntasi PSD nu s-a putut face decat dupa ce a aparut un martor, Cozmin Gusa, care sa recunoasca faptul ca doua stenograme sunt reale.

Astfel, in baza marturiei presedintelui PIN, fost secretar general al PSD, s-au putut deschide si cele doua dosare penale. Pentru a veni in ajutorul anchetatorilor, ZIUA publica analiza IT completa a celor 29 de fisiere in format .doc, asa cum au fost ele descarcate de pe Internet.

Aceasta a fost facuta de un expert informatician care a extras din fisiere date ce pot constitui indicii si piste in ancheta Parchetului. In baza acestor elemente si in urma unor cercetari minutioase, procurorii pot produce alte marturii sau chiar probe materiale.

Numai ca pana la aceasta ora, potrivit unor surse din PICCJ, anchetatorii nu au solicitat nici un fel de expertiza asupra fisierelor in baza carora au fost sesizati penal.

Indicii importante ignorate

Analiza informatica a stenogramelor PSD poate scoate la iveala multe elemente de care se pare ca anchetatorii n-au tinut seama pana in acest moment. Exista in fisierele electronice informatii care au fost alocate automat de aplicatie (Microsoft Word in acest caz) si sistemul de operare (Windows).

Acestea permit aflarea autorului legal al documentului, utilizatorului care le-a modificat, numele aplicatiei in care a fost creat documentul, proprietarul legal al aplicatiei, data la care a fost creat si a fost modificat fisierul. De asemenea, se poate afla de cate ori s-a intervenit asupra fisierului, dar aceasta data nu este relevanta deoarece nu se pastreaza textul care a fost modificat.

Din tabelul alaturat se poate observa ca autorul oficial al documentului, conform semnaturii electronice, este, in 16 din cele 29 de cazuri, dactilografa Maria Stanescu, care apare si sub denumirea M. Stanescu sau Marioara Stanescu. Ea a fost audiata la Parchet si a declarat ca "nu a scris acele stenograme".

Marioara Stanescu este o dactilografa pensionara care a lucrat, in baza unui contract de colaborare, pentru Guvernul Adrian Nastase.

O alta persoana, care apare inregistrata in fisiere, este Manuela Catrina, fosta sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu. Semnatura ei electronica a fost folosita pentru a modifica si a face ultima salvare pe 12 din documentele cunoscute ca stenogremele PSD. Catrina a declarat, in fata procurorilor, ca nu are nici o legatura cu stenogramele.

Daca ar fi s-o credem pe fosta sefa de cabinet a Dorinei Mihailescu, asa cum au facut procurorii, atunci cineva i-a folosit parola de acces pe calculatoarele de la Guvern, PDSR si Monitoring Media pentru a modifica si a face ultima salvare asupra stenogramelor PSD.

Guvernul, sat fara caini

Chiar daca cele doua femei neaga orice legatura cu documentele, fisierele indica cu exactitate data la care s-au operat modificari si calculatorul de pe care aceasta operatiune a fost facuta. Trebuie precizat ca cele mai multe stenograme au fost culese pe computerele apartinand legal Guvernului.

Este greu de presupus ca procurorii nu pot afla, de exemplu, cine a lucrat, intr-o anumita camera, la data de 2.02.2004, de la ora 1.49 pm pana la ora 9.01 pm, pentru a culege stenograma Delegatiei Permanente a PSD din aceea zi.

Un alt martor de la care anchetatorii pot afla indicii importante este inginerul de sistem care avea in supraveghere calculatorul dactilografei Maria Stanescu sau al Manuelei Catrina. De obicei, acesta are o parola de administrator cu care poate modifica fisierele din calculator si poate figura pe lista celor care au avut acces la documente.

Acelasi lucru se poate cerceta si in cazul calculatoarelor apartinand PDSR sau Monitoring Media. In cateva cazuri sunt precizate si statiile de lucru, adica fix locatia acestor computere: ws30 de la guv.ro; ws1 de la PDSR, ws16 de la Monitoring Media, ws25 de la guv.ro. Sase din cele sapte stenograme culese la Agentia Monitoring Media au fost inregistrate cu mentiunea SECRET.

Aceasta setare a fost facuta de persoana care folosea la Agentia Monitoring Media parola alocata ultilizatorului cu numele "user 7". Ultima salvare pe aceste documente ii apartine Manuelei Catrina.

"Dactilografiat dupa caseta"

Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, a declarat in fata anchetatorilor PICCJ ca nu a existat nici o inregistrare a stenogramelor sedintelor conducerii partidului. Cu toate acestea, in documentul "03-22-04 Del Perm" dactilografa a consemnat: "de aici nu se mai intelege, este inregistrarea accelerata".

Ce spune acest indiciu? Ca a existat o inregistrare audio pe banda magnetica in care semnalul audio a fost deformat, cel mai probabil, din cauza ca bateriile reportofonului s-au descarcat. O alta varianta ar fi ca persoana care a facut inregistrarea a schimbat viteza iar redarea a fost facuta de pe alt aparat. In ultimul document - "2005-08-27 1230.

doc", reprezentand ultima livrare a celui care se autointituleaza "M. Eminescu" exista si o mentiune speciala: "Dactilografiat dupa caseta inregistrata Marioara Stanescu Exemplar unic la PSD 14 iune 2004". Alte trei marturii scrise ale faptului ca dactilografierea a fost facuta dupa caseta mai apar in datele de 1 martie 2004, 8 martie 2004, 28 martie 2004.

In acel moment, o dactilografa pensionara precum Maria Stanescu nu avea de ce sa-si ascunda identitatea cu privire la cine a cules documentul. Aceasta ar fi fost chiar interesata ca semnatura ei electronica sa apara in fisier pentru a figura pe statul de plata.

In plus, mai mult ca sigur, Maria Stanescu nu are cunostintele informatice necesare modificarii sau ascunderii datelor de identificare dintr-un document cu extensia .doc.

Un indiciu al faptului ca cineva a incercat sa sterga urmele este si faptul ca pe Internet stenogramele in formatul .doc au fost inlocuite cu documentele in format .pdf. Prelucrarea nu pastreaza nici unul din elementele de identificare a autorilor expuse mai sus.

Catalin Varzaru

Inregistrarile sedintelor secrete au cutremurat PSD

Pe 23 noiembrie 2004, in plina campanie electorala, stenogramele sedintelor secrete ale PSD ajung in presa. Un cotidian central publica fragmente din cinci sedinte secrete ale partidului de guvernamant de atunci, care au avut loc in perioada 29 septembrie - 8 decembrie 2003.

Documentele, pe care liderii PSD nu le-ar fi dorit cu siguranta niciodata in presa, scot la iveala faptul ca institutiile statului erau folosite cu nonsalanta de partid drept instrumente in batalia politica si electorala.

Autoritatea Nationala de Control, Curtea de Conturi, Ministerul Justitiei, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului, Ministerul de Interne, toate erau folosite ca jucarii pentru ca PSD sa-si plateasca politele politice.

Autenticitatea documentelor a fost negata pana in panzele albe de liderii PSD, care s-au simtit brusc tinta unor "atacuri murdare", puse la cale de Alianta PNL-PD. Premierul de atunci, Adrian Nastase, aflat in plina campanie electorala la Iasi, declara ca stenogramele sunt "niste facaturi".

Presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, a venit cu o explicatie ciudata, in care recunostea partial autenticitatea documentelor. El spunea ca stenogramele au fost sustrase de Cozmin Gusa, dar ca nu stie daca sunt reale. Primul care a confirmat ca stenogramele sunt reale a fost chiar Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD.

Acesta le-a spus ziaristilor ca a participat la una dintre sedinte si ca "stenograma este corecta".

Geoana a recunoscut primul

Pe de alta parte, ZIUA a scris despre faptul ca si ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, a recunoscut ca stenogramele sunt reale. Lideri ca Dan Matei Agathon, Viorel Hrebenciuc sau Octav Cozmanca, au recunoscut, in discutii neoficiale cu ziaristii, ca stenogramele sunt mai mult decat reale.

Cei trei vorbeau despre o conventie cu secretarul executiv Dorina Mihailescu, care inregistra sedintele PSD. Ulterior, cu totii au refuzat sa mai recunoasca ce au spus.

A urmat Stanoiu

In urma cu cateva luni, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a recunoscut si ea fara sa vrea autenticitatea stenogramelor din sedintele de taina ale PSD. Prezenta intr-o emisiune televizata, Rodica Stanoiu a recunoscut ca inlocuirea ei din functia de ministru al Justitiei a fost discutata in sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 8 martie 2004.

"Cand s-a hotarat rocada cu domnul Talpes, asta a fost cu mult inainte de a pleca eu, dar a fost un secret bine pastrat...si atunci s-a discutat si chiar in Delegatia Permanenta, 8 martie, cu un an in urma", a spus Rodica Stanoiu.

In stenograma sedintei de partid din 8 martie 2004, liderul PSD Adrian Nastase ii informase intr-adevar pe colegii sai de Delegatie ca Rodica Stanoiu urma sa fie inlocuita cu Cristian Diaconescu, secretar de stat la MAE, urmand ca aceasta sa primeasca "un post foarte important", in speta cel de consilier prezidential.

Din aceeasi stenograma reiesea ca Rodica Stanoiu urma sa-i ia locul lui Ioan Talpes la Cotroceni, pentru ca acesta sa fie numit ministru de stat.

Audierile sunt in toi

La aproape un an de la aparitia stenogramelor si la cateva luni de la inceperea audierilor in dosarul cu acelasi nume, numarul celor care au recunoscut stenogramele s-a mai inmultit. Au fost audiati la Parchet mai multi politicieni suspecati a avea legatura, intr-un fel sau altul, cu stenogramele: Cozmin Gusa, liderul PIN, a fost audiat ca martor in acest dosar.

El a declarat ca nu are cunostinta ca in perioada ianuarie 2001 - iulie 2003 sa se fi inregistrat sedintele PSD si ca nu a vazut nici o stenograma a acestor sedinte pana la aparitia lor in presa. Gusa a mai aratat ca cele doua stenograme care au aparut in mass-media si care faceau referire si la el sunt reale in cea mai mare parte.

Deputatul liberal Cristian Boureanu a fost si el audiat, in calitate de martor, declarand ca este sigur ca documentele sunt reale. Fostul secretar executiv al PSD, Dorina Mihailescu, a declarat dupa audieri ca "oricine putea sa faca stenogramele si putea sa le faca nu atat prin scriere, cat prin compilare", negand insa ca s-ar fi stenografiat vreo sedinta a Delegatiei Permanente.

Pe la Parchet a trecut si Adrian Nastase, care a declarat dupa intalnirea cu procurorii ca nu exista stenograme ale sedintelor Delegatiei Permanente sau ale Biroului Executiv Central, intrucat astfel de Inscrisuri ar fi trebuit semnate de el sau de cineva din conducerea partidului.

Mitrea a recunoscut niste "idei"

Intre timp, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, s-a trezit brusc si a recunoscut "idei" discutate in sedintele Delegatiei Permanente "Senzatia mea este ca cineva ori a inregistrat cu reportofonul, ori cu telefonul, ori au iesit afara din cand in cand", a spus Mitrea, referindu-se la transcrierea stenogramelor. Intre timp, PSD a decis sa nu mai vorbeasca despre subiectul stenogramelor.

Singurul pesedist care mai face declaratii pe tema stenogramelor in acest moment este purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

Carmen EPURAN