Ploile si inundatiile au distrus peste jumatate din struguri, iar producatorii ameninta cu scumpiri la bauturile ieftine

Ploile abundente inregistrate anul acesta lovesc buzunarele consumatorilor de vin ieftin. Potrivit presedintelui Domeniilor Viticole Tohani, Virgil Mandru, declara ca, din cauza bolilor care au atacat cultura vitei-de-vie, vinul ieftin se va scumpi cu 25%. „Culturile au fost afectate in special in zona de sud a tarii. La noi s-au inregistrat pagube pe 50-60% din suprafata.

Situatia inregistrata la nivelul tarii va determina o majorarea a pretului de circa 25% pentru vinul ieftin. Vinul scump se obtine oricum de pe suprafete mai mici”, afirma Mandru.

Producatorii din toata tara se plang ca inundatiile urmate de canicula le-au distrus culturile. In Prahova, intre 60 si 90% din struguri au fost distrusi de mana.

Au fost afectate 90% din viile de la Odobesti, Panciu sau Cotesti, din Prahova. Viticultorii din Iasi se plang si ei de anul prost pe care l-au avut. Mai bine de 80% din productia de struguri a fost compromisa.

In Buzau, producatorii spun ca vor culege doar 40% din cantitatea estimata la inceputul anului.

Omizile si mana au mancat strugurii

Omizile, mana si inundatiile sunt vinovate de cultura foarte proasta de vin din 2005. „Mana a facut ravagii, dar acum a intrat in vii si omida de dud. Omida a gasit teren prielnic din cauza conditiilor climatice, dar si a lipsei de bani a viticultorilor, care nu si-au permis sa faca tratamente adecvate.

E chiar jale! Vom avea discutii cu autoritatile sa bage elicopterele dupa cules ca e crima curata”, se plange Constantin Stanescu, proprietarul unei crame de la Vartescoiu, Vrancea.

Ministerul Agriculturii, MAPDR, va acorda un sprijin direct de 1.500.000 de lei sectorului viniviticol, numai pentru soiurile nobile. Ministrul Gheorghe Flutur declara ca ajutorul va fi dat sub forma unor bonuri valorice, pentru substante de combatere pe baza de cupru, necesare pentru aplicarea a doua tratamente. Fondul total alocat este de 150 miliarde lei vechi.