Funia stransa de par i-a facut pe unii politicieni din opozitie sa vorbeasca de debarcarea lui Nastase si Vacaroiu ca despre o mare catastrofa nationala. Cu alte cuvinte, demersul Aliantei pentru schimbarea celor doi oameni ai PSD ar fi un mare rau facut tarii.

Ca sa vezi unde erau stalpii de rezistenta ai societatii romanesti! Poate stalpi de plastilina, domnilor! Viata politica este atat de plina de contradictii incat risca sa se atomizeze. Pesedistii isi dau seama de pericol, plecarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Parlamentului fiind vazuta ca o teribila catastrofa cu efecte devastatoare pentru fostul partid de guvernamant.

Cei doi lideri sunt, de fapt, ultima punte de legatura care-i mai leaga de putere. Fara ei, PSD ramane un simplu partid de opozitie, este adevarat, cel mai puternic, ale carui influente inceteaza sa mai functioneze la un nivel ridicat. Atentionarea pe care o fac sustinatorii celor doi presedinti de la Camera si Senat este privita de electorat ca o intimidare adresata partidelor din Coalitie.

Totodata, se incearca pe diferite canale atribuirea de merite unor personaje despre care presa a scris ca nu sunt usa de biserica, performantele lor pe linie economica si politica primind de nenumarate ori sanctiuni drasnice de la alegatori si nu numai. Faptul ca politicienii in cauza sunt astazi ceea ce sunt este rezultatul unei conjuncturi favorabile pesedistilor si defavorabile puterii actuale.

Oricat am incerca sa-i vedem altfel pe doi dintre cei mai importanti oameni ai tarii, nu putem sa nu facem trimitere la "realizarile lor marete" din perioada domniei iliesciene.

Ma asteptam ca reprezentantii PSD sa fie mai rezervati atunci cand vorbesc de meritele celor pe care ii apara. Daca dl Adrian Nastase era atat de bun lider, cum de l-au detronat din functia de sef de partid? Presupun ca daca putea isi pastra locul la guvernare si nu se ajungea la inlocuirea lui ca presedinte cu Geoana, in prezent noul lider de partid.

Au fost de vina oare liberalii, pedistii, udemeristii, alta formatiune sau organizatie ca actualul presedinte de la Camera a pierdut fotoliul de conducator? Cui i se datoreaza deci catastrofa? Nu dlui Adrian Nastase, care a acceptat ca partidul sa fie infestat cu microbul hotiei si coruptiei? Mai departe, un partid cu politicieni bine intentionati cantareste atent daca un invins in alegeri, nu o

data, ci de doua ori, mai poate fi o garantie morala si de autoritate pentru partid, sustinandu-l intr-o functie cum este cea de presedinte la Camera Deputatilor. Personal, cred ca PSD si-a facut un mare deserviciu atunci cand i-a acordat din nou incredere fostului premier.

Prezenta lui nu a facut decat sa tulbure definitiv apele din politica, Alianta DA considerand ca este provocata direct chiar de invinsul din alegerile trecute.

Ingrijorarea partenerilor europeni, cu care defileaza Mircea Geoana, nu consta in faptul ca se incearca revocarea celor doi oameni ai PSD, ci in nevindecarea ranilor facute economiei, societatii, in general, de cei care vorbesc acum de "catastrofe politice" iminente.

Sigur, veti spune ca asta e menirea celor din Opozitie. Asa si este, dar nu intorcand spatele unui trecut caracterizat de analisti ca fiind contrar interesului national. Aici este atentatul asupra democratiei, acel "bun gingas si fragil", cum ii place lui Geoana sa-l numeasca. Gravitatea situatiei din prezent deriva din nenorocirea comisa de unii care se erijeaza in salvatori ai natiunii.

Dorinta lor este sa ocupe in continuare functii mari in Parlament, daca se poate pe viata, revocarea lui Vacaroiu si Nastase ceruta de liberali si pedisti fiind considerata o bataie de joc la adresa alegatorilor. Sa fim seriosi! Bataie de joc este daca ei raman.