Gigi Becali a patit un lucru nemaiauzit in Romania: a ramas fara un teren. Terenul asta nu e o bucata din mosia din Pipera, recucerita de Armata printr-un atac rapid, la baioneta, in Justitie. E vorba chiar de terenul clubului Steaua pe care UEFA l-a suspendat pentru un meci in cupele europene.

Cauza: „manifestari rasiste” ale suporterilor in meciul cu irlandezii de la Shelbourne si un dosar in care se tot aduna atitudinile nepotrivite ale conducerii clubului.

Altfel spus, Steaua va juca la Bacau pentru ca fanii l-au facut „cioara” sau „tigan” pe un jucator de culoare si pentru unele „arogante”, cum frumos le zice nea Gigi insultelor cu conotatii rasiale, pe care patronul Stelei le lanseaza pe la TV.

A doua parte a acuzatiei e absolut nedreapta. Gigi Becali nu e deloc rasist. Omul are, asa cum singur declara, numerosi prieteni tigani. Apoi, chiar filozofia sa de viata, de tip „te tai si te platesc”, e imprumutata de la bandele de romi de prin Ferentari.

Il enerveaza niste politicieni, niste arbitri, niste oameni de fotbal, nici o chestie, ii face banditi fara dovezi, ca sa se descarce, apoi, daca e cazul, plateste. Il scot din tatani ziaristii, le face „parodii“.

Adica ii trimite la origini, ii ia la palme sau le toarna pahare de vin in cap, dupa caz si dupa numarul de bodiguarzi care ii asigura spatele. In colectia de injuraturi, invective precum „cioara” sunt doar niste arme de calibru mic dintr-un arsenal care are si bombe atomice.

Dupa aia, racorit, e gata sa plateasca unde trebuie, la sectorist, la procuror, la judecator sau, daca nu se poate altfel, chiar la impricinat. In timp, la clubul Steaua, atitudinea asta s-a propagat de sus in jos.

Asa a ajuns si MM Stoica, presedintele clubului, sa ii dea un pumn unui sofer de la RATB si sa-l plateasca, asa a ajuns crainicul stadionului sa-l faca „tigan” pe Razvan Lucescu.

Acum, patronul Stelei are probleme nu cu Justitia din Romania, ci cu un organism european.

La noi, show-urile TV cu „ursul grizzly” sunt privite ca un spectacol de circ, fiecare insulta mai groasa e aplaudata de unii ca o saritura printr-un cerc de foc si lumea trece nepasatoare mai departe, zicand „Ei, e Gigi!” Problema e ca, pentru UEFA, patronul Stelei nu e circarul TV Gigi, ci cetateanul George Becali care ar trebui sa

aiba o atitudine corespunzatoare.

Din pacate, si dupa suspendarea Stelei, domn’ Gigi a reactionat cum a stiut el. Sanctiunea in sine nu e o tragedie, pentru ca nu intotdeauna stadioanele sunt catedrale ale fotbalului. S-a intamplat si la case mai mari, cum ar fi Lazio sau Eindhoven. Dar, acolo, nimeni nu a indraznit sa ceara ce a cerut latifundiarul din Pipera.

Pur si simplu, Razboinicul luminii provenind de la farurile cu halogen ale Maybach-ului vrea ca toata Romania „sa intre in banda cu el”, cum se zice prin Ferentari, ca sa apere Steaua, simbolul Romaniei.

Ziaristii care „dau din casa”, adica scriu in cronici ca sunt scandari rasiste pe stadion, „sa fie ridicati de SRI” pentru tradare. La fel, daca e vreun roman prin comisiile UEFA, sa nu indrazneasca sa puna stampila pe Steaua.

Ala de la Comisia de Combatere a Discriminarii care a amendat clubul e ungur, adica nu e cu noi. Oricum, insul e terminat, la fel ca si ceilalti tradatori, pentru ca mai e putin si „io, Gigi, am sa conduc Romania”.