C.N.A. nu este de acord cu opinia Consiliului Concurentei in ceea ce priveste incredintarea directa a drepturilor exclusive de difuzare a meciurilor de fotbal.

Consiliul National al Audiovizualului s-a adresat Consiliului Concurentei, Comisarului European pentru Concurenta si Comisiei Europene de la Bruxelles in legatura cu modalitatea de incredintare directa de catre Liga Profesionista de Fotbal (LPF) a dreptului exclusiv de a transmite meciurile din campionatul national de

fotbal.

Dupa cum se stie, de aproximativ opt (8) ani, Liga Profesionista de Fotbal incredinteaza direct acest drept pe perioade relativ indelungate, 4-5 ani.

In acest fel a procedat LPF si atunci cand a incredintat drepturile exclusive de televizare a meciurilor din campionatul national de fotbal, fara licitatie, postului de televiziune Telesport.

De remarcat faptul ca, in afara incredintarii directe, la data respectiva, programele Telesport nu erau accesibile publicului, iar perioada este de 4 ani.

Este discutabila aceasta optiune a Ligii Profesioniste de Fotbal de a incredinta drepturile de exclusivitate unui post de televiziune existent doar in acte. C.N.A. considera discutabil si raspunsul primit de la Consiliul Concurentei.

Desi pozitia Comisiei Europene arata ca drepturile trebuie sa fie incredintate in urma unei licitatii si pe o perioada de maximum 3 ani, Consiliul Concurentei considera drept acceptabila intelegerea dintre LPF si Telesport (fara licitatie si pe 4 ani).

Mai departe, Consiliul Concurentei evita sa se pronunte asupra unei chestiuni fundamentale, daca incredintarea directa afecteaza sau nu concurenta intre posturile de televiziune pentru dobandirea dreptului exclusiv de a difuza meciuri din campionatul national de fotbal. C.N.A.

considera ca modalitatea de incredintare directa a drepturilor desfiinteaza ideea de concurenta pe o piata libera. De asemenea, C.N.A.

nu intelege de ce Consiliul Concurentei considera ca Telesport a trebuit sa revanda parti din drepturile incredintate in situatia in care programele sale nu erau difuzate nicaieri, iar pe de alta parte trebuie sa faca rost de bani pentru a plati contractul cu LPF.

In fine, desi C.N.A. s-a adresat Consiliului Concurentei intr-o problema care vizeaza concurenta pe piata audiovizuala, din raspunsul primit reiese o preocupare preponderenta pentru concurenta intre cluburile de fotbal...

Atasam raspunsul integral primit de la Consiliul Concurentei si vom da publicitatii, pe masura ce le vom primi, raspunsurile de la Comisarul European pentru Concurenta si Comisia Europeana de la Bruxelles.