Pe fondul cresterii consumului energetic in urmatorii ani, Romania va importa mai multe resurse energetice. Astfel, pina in 2008, 39% din totalul acestor resurse vor proveni din import. De asemenea, se va inregistra o modificare in structura productiei energiei.

Conform Comisiei Nationale de Prognoza, gradul de independenta energetica se va diminua la 64,8% in 2008, cu 5,3% sub valoarea din 2004. Importul de resurse energetice primare este prognozat in continua crestere.

In 2008 se estimeaza un nivel al stocurilor de resurse primare (carbuni, gaze naturale, titei) si de produse derivate (produse petroliere, cocs, combustibili) de circa 8 milioane tone carbune conventional. Cele 8 milioane tone reprezinta 10% din totalul resurselor de energie, in crestere cu 2,1 puncte procentuale fata de 2004.

Creste consumul

Pentru perioada 2005-2008, consumul brut de energie va creste cu circa 2,4% anual. Aceasta crestere se datoreaza in special revigorarii activitatii industriale. Daca in 2004 industria a consumat 25,1 milioane tone carbune, pentru 2008 se prefigureza ca aceasta ramura sa consume cu o cincime mai mult.

In conditiile in care se prognozeaza o crestere medie anuala a PIB de 6,2%, cresterea intr-un ritm inferior a consumului de energie inseamna o marire a eficientei economice.

Atomoenergia in prim-plan

Structura productiei de energie electrica va cunoaste in perioada 2005-2008 modificari majore. Cea mai importanta schimbare in acest sens este marirea aportului energiei electrice produse la Cernavoda. Prin darea in folosinta a celui de-al doilea reactor, in 2006, atomoenergia va ajunge sa creasca spectaculos ca pondere in totalul productiei.

Astfel, cresterea de la 9,7% in 2004 la aproape 18% in 2008 inseamna un plus de 5.500 kWh. Pe fondul alinierii tarii noastre la standardele Uniunii Europene privind mediul, productia de energie termica va scadea. Acest tip de energie electrica isi va reduce ponderea de la peste 60%, in prezent, la 53% din total, in 2008.

De asemenea, o serie de lucrari de modernizare la termocentralele din Deva si Turceni si cresterea importantei energiilor neconventionale se inscriu in eforturile de protejare a mediului.

Hidroenergia are pondere importanta

Normele europene prevad ca, pina in 2011, Romania sa ajunga sa se bazeze pe surse regenerabile de energie in proportie de 11% din totalul consumului. Pentru anul 2005, resursele regenerabile sint estimate la un nivel de 10,6% din total, pina in 2008 dorindu-se atingerea procentului impus de normele Uniunii.

Indeplinirea criteriilor se datoreaza in special faptului ca tara noastra se bazeaza in totalul productiei de energie electrica pe hidroenergie, intr-o proportie de 30%.

Cogenerarea energiei este viitorul

Productia energiei termice se va reduce in urmatorii ani. Noile reglementari ce favorizeaza modernizarea instalatiilor de alimentare cu agent termic, reabilitarea retelelor de distributie si introducerea repartitoarelor de caldura in locuinte vor contribui la aceasta scadere. De asemenea, cogenerarea energiei termice si electrice in centrale special construite va duce la reducerea costurilor.

O prima astfel de instalatie a fost data in folosinta zilele trecute in Bucuresti.