Ceea ce veti citi mai la vale, stimati cititori, este de domeniul incredibilului. Cazuri de coruptie documentate beton, de care nimeni nu s-a ocupat timp de 13 ani. Anchetatorii isi pierd vremea cu tot felul de farafastacuri, iar documente "de-a gata" nu sunt instrumentate. Daca Parchetul ar fi cercetat doar cateva ore acest rapt, cel putin o suta de persoane s-ar fi aflat in haine vargate.

Numai ca procurorul general al Parchetului Galati, Tomita Craciun, a gasit mereu afacerea legala. Cozonacul a fost atat de mare, incat sa-i poata spurca pe multi.

Asadar, Horia Vintila Furtuna, fostul director al fermei de partid Focsani (UCA), este omul care a pus mana pe 1.150 ha de teren agricol incepand cu anul 1992 prin privatizarea fermei de partid "Vinicola" Focsani. In 12.12.

1992 s-a incheiat un protocol intre ANPDIMM, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si AGROIND (Horia Vintila Furtuna) privind negocierea vanzarii-cumpararii actiunilor AGROIND, prin MEBO. La numai cinci zile se semneaza si contractul de vanzare-cumparare de actiuni.

In contractul de vanzare-cumparare se specifica, vag, situatia juridica a terenului - societatea ar dispune de titlu de proprietate asupra cladirilor din Anexa 2 (care n-a existat niciodata). Cu de la sine putere, calcand in picioare toate reglementarile legale, Furtuna, artizanul megaescrocheriei, s-a declarat proprietarul celor o mie de ha.

Intre SC AGROIND SA Focsani, reprezentat de Furtuna, si SC AGROIND Comert SA Focsani se incheie un protocol (19.05.1995) prin care prima ii preda celei de a doua intreg patrimoniul. Cum se recunoaste chiar in "protocol", AGROIND SA "se substituie" lui AGROIND Comert SA.

La numai zece zile, printr-un act aditional, SC AGROIND Comert SA devine SA Sirius International SA.

Privatizarea fostei ferme de partid s-a facut deci prin metoda MEBO, cu sprijinul Agentiei de Privatizare si Dezvoltare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Furtuna avea pretentia ca s-au introdus in capitalul social si 1.150 ha de teren din preajma municipiului Focsani. Ba s-au si intabulat in fals cele 1.150 de hectare.

Suprafata a fost divizata in cateva ramificatii, iar 400 ha ajung in intravilanul Focsaniului. Terenurile se vand repede, la preturi fabuloase, pentru benzinarii, locuinte, magazine.

Furtuna cu a sa SC AGROIND SA Focsani a obtinut in temeiul HG nr. 785 din 1992 Certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria MO 7 nr. 0638 din 15.07.1992 pentru suprafata de 166.082,02 mp.

Argumentul sustinatorilor lui Furtuna: terenul proprietate de stat a fost introdus in capitalul social, fiind cumparat de la Agentia Nationala pentru Privatizare si Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Numai ca art. 20. alin 2.

din Legea 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale prevedea ca bunurile din patrimoniul societatii comerciale sunt proprietatea acesteia, cu exceptia celor dobandite cu alt titlu.

Or, terenurile cu destinatie agricola au fost dobandite de societatile comerciale cu capital de stat (foste IAS-uri) nu cu titlu de proprietate, ci doar in administrare. In acelasi sens, art. 75 din Legea 58/1991, de privatizare a societatilor comerciale, a exclus in mod expres din capitalul social valoarea terenurilor agricole apartinand persoanelor fizice actionare in temeiul art.

36 si 38 din Legea nr. 18/1991, iar HG nr. 746/1991 a prevazut majorarea capitalului social doar cu valoarea acelor terenuri pentru care societatea comerciala a obtinut titlu de proprietate in baza unui act emis de catre ministrul de resort.

Prin MEBO aveau dreptul numai la terenul de incinta. Dar Furtuna tot pretindea ca in capitalul social s-a introdus si terenul arabil.

Cu sprijinul si complicitatea Oficiului de Cadastru, Geodezie si Cartografie Vrancea si nu mai putin al Prefecturii Vrancea s-au intocmit schite cadastrale pentru terenurile presupuse a fi in proprietate si, pentru a li se pierde urma, prin divizarea SC AGROIND SA, activele au fost impartite intre sase societati: SC AGROVITIS SA Urechesti, SC EUROVITIS SA Urechesti, SC AGROIND COMERT SA Focsani,

SC AGROIND SA Doaga, SC DIONISOS SA Cotesti, SC SIRIUS INTERNATIONAL SA Focsani. Cei din gasca lui Furtuna devin actionari reciproci la acest pui creat in scop de jaf.

Metoda este brevetata, se tot schimba denumirile firmelor, se vand activele incrucisat, pentru a li se pierde urma.

Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea, sesizat de ilegalitatea procesului de privatizare a SC AGROIND SA Focsani, in Dosarul nr. 794/P/1997, sub semnatura prim-procurorului Ion Lefter, a dispus neinceperea urmaririi penale, considerand ca procesul de privatizare s-a facut cu respectarea dispozitiilor legale (care?!).

Daca domnul Lefter a zis ca s-a facut o privatizare corecta, n-a mai marait nimeni.

SC SIRIUS INTERNATIONAL SA, ca sa-si intareasca titlul de proprietate, a inregistrat la Judecatoria Focsani (Dosar nr. 5703/2000) o actiune in constatare prin care a chemat in judecata ADS si a cerut instantei sa constate ca este proprietara pe suprafata de 1.297.414 mp.

Reprezentantul ADS a fost de acord si judecatoarea Mariana Blana a admis actiunea, fara sa verifice legalitatea documentelor prezentate de reclamanta, care nu erau decat acte false, in conditiile in care mai multe acte normative reglementasera in texte fara dubiu destinatia terenurilor din administrarea societatilor comerciale cu capital de stat: Legea fondului funciar nr.

18/1991, Legea arendarii nr. 16/1994, Legea nr. 58/1998 privind circulatia juridica a terenurilor si Legea nr. 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si forestiere. Aceste acte normative complineau astfel prevederile Legii nr. 9/1990 de interzicere temporara a instrainarii terenurilor prin acte intre vii.

Pe alte tentative de a copia aceasta mega-escrocherie, problema destinatiei terenurilor administrate de catre societatile cu capital de stat a fost lamurita. Curtea Constitutionala, sesizata pe cale de exceptie, prin Decizia nr. 206/17 oct.

2000, a statuat ca terenurile in discutie nu au putut fi introduse niciodata in capitalul social, ele ramanand proprietate de stat pana la reconstituirea dreptului de proprietate privata. Cu toate aceste clarificari legislative si judiciare, profitorii infractori nu au renuntat la terenuri si nici nu dau semne de ingrijorare.

Practica judiciara (a unor magistrati autentici) a dat si solutii legale. In solutionarea unei actiuni de constatare, introdusa de SC AGROVITIS SA Urechesti, alt pui al echipei de escroci condusi de Furtuna, care a incercat acelasi truc, judecatorii au sesizat manevra si, prin Decizia civila nr.

1388 din 2001, Curtea de Apel Galati a retinut, definitiv si irevocabil, ca "societatile comerciale constituite in baza Legii nr. 15/1990 nu au avut niciodata un drept de proprietate asupra terenurilor, ci doar un drept de folosire, administrare si exploatare, care s-a transmis prin diviziune sau fuziune".

La curent cu aceste abuzuri, pentru a-si face o acoperire, Agentia Domeniilor Statului a inregistrat o actiune in revendicare pentru suprafata de 791,33 ha de teren cu destinatie agricola impotriva SC AGROIND SA Focsani, dar, netimbrand-o, actiunea a fost anulata. Exact ca-n povestea cu cel care se duce sa caute de lucru si zice: "Da, Doamne, sa nu gasesc!"

Iata, asadar, un caz de coruptie, pentru ca este evident ca s-a mers pe spaga peste tot (mai ales prin trecerea in intravilan a unor terenuri revendicate).

Jaful asupra avutului public si privat in acest caz este evaluat la o suta de milioane de euro. Majoritatea terenurilor trecute in intravilan au apartinut orfanilor de razboi.

Infractiunile comise de gasca lui Furtuna, cu gir de la procurorul Tomita, s-ar putea prescrie in curand.

Un articol de Mihaela Antemir