Intrucat evitarea reclamelor difuzate pe canalele clasice a devenit un sport tot mai des practicat si de romani, companiile cauta noi metode de promovare. Unul dintre canalele neconventionale care a castigat tot mai mult teren in Romania, devenind o componenta nelipsita a strategiilor de marketing, a fost internetul.

Acest suport a fost predominant in promovarea marcilor Audi, SEAT, Skoda, Porsche si Volkswagen in acest an. “Majoritatea campaniilor la modelele nou lansate au inclus cel putin o componenta media neconventionala”, spune Nina Bratfalean, PR Manager al Porsche Romania. Pentru promovarea automobilelor Skoda, dealerul Porsche Bucuresti Aviatiei a incheiat un parteneriat cu compania Videomax.

Fluturasi de prezentare au fost plasati in interiorul carcaselor de DVD-uri pe care cinefilii le inchiriaza. Potrivit reprezentantilor companiei, criteriile luate in considerare in acest caz au fost suprapunerea cu grupul tinta si profilul clientilor Videomax si feedback-ul usor masurabil.

“Rezultatele campaniilor neconventionale nu pot fi insa masurate direct, intrucat acestea nu s-au desfasurat singular, ci alaturi de cele traditionale si de actiuni pe plan local, in intreaga tara”, explica Nina Bratfalean.

Reprezentantii companiei Coca-Cola sunt de parere ca, in ultimii ani, investitiile in campaniile neconventionale au inregistrat o crestere considerabila, din cauza “aglomerarii” de pe segmentul televiziunilor. Astfel, spun ei, pentru a fi pe placul consumatorilor, firmele apeleaza tot mai des la metode inovative.

Una dintre campaniile neconventionale utilizate anul acesta de compania Coca-Cola a fost panotajul mobil pentru lansarea platformei de comunicare Fanta Bamboocha. “De asemenea, in ultimii ani, datorita gradului mare de penetrare a telefoniei mobile, ne-am orientat si catre utilizarea SMS-urilor”, completeaza Dana Ichim, Fanta Brand Manager, Coca-Cola Adriatic and Balkan Region.

“Vehiculele neconventionale ofera posibilitatea de a fi inventiv si original in transmiterea mesajelor dorite.”

Catalin Ignat, director de marketing URBB

“Formele neconventionale de publicitate ofera o mult mai mare posibilitate de personalizare a mesajului.”

Stan Constantin, OOPS Media

In cazul producatorului de bauturi racoritoare, utilizarea doar a mijloacelor de comunicare neconventionale nu poate duce la cresterea vanzarilor, prin urmare tactica firmei este de a le combina cu cele clasice. “Canalele neconventionale, alaturi de cele traditionale, ne ajuta sa crestem notorietatea programului”, explica Dana Ichim.

“Datorita mixului de activitati planificate pentru lansarea noii platforme de comunicare Fanta Bamboocha, vanzarile Fanta au crescut cu 12% de la inceputul anului si pana in prezent, fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a adaugat ea. si lista companiilor care au optat pentru metode de promovare neconventionale ar putea continua.

Nu putini sunt cei care, aflati in concediu pe litoral, au putut vedea un avion care purta pe cer un banner ce facea reclama semintelor Nutline, un produs al companiei Alka. Multi romani sunt inca surprinsi de reclamele plasate de OOPS Media in toaletele localurilor si cinematografelor bucurestene.

“Ideea a prins destul de greu, dar, pana la urma, clientii au vazut, trecand peste prejudecati legate de locatie, partea buna a lucrurilor, si anume faptul ca mesajul lor era vizibil intr-un spatiu virgin din punctul de vedere al oricarui alt mesaj publicitar, intr-un loc in care predispozitia spre lectura a privitorului este instinctiva, unde timpul alocat perceptiei oricarui mesaj publicitar

este net superior oricarui alt tip de panotaj”, spune Stan Constantin, unul dintre fondatorii agentiei OOPS Media.

La toate acestea se adauga costurile mici ale unei asemenea campanii (pretul de inchiriere al unui panou de format A3 este sub un euro pe zi, incluzand aici si productia, postarea, monitorizarea si neutralizarea), precum si posibilitatea de a adapta mesajul in functie de tipul consumatorilor din fiecare locatie.

Potrivit specialistilor, publicitatea neconventionala va cunoaste, in urmatorii ani, o dezvoltare accentuata. “In ultimul timp, piata este foarte aglomerata de mijloacele conventionale de promovare”, spune Catalin Ignat, director de marketing al URBB.

“Eu cred ca, in viitor din ce in ce mai multe companii isi vor indrepta atentia catre folosirea vehiculelor neconventionale, aceste medii oferindu-le posibilitatea de a fi inventivi si originali in transmiterea mesajelor dorite”, adauga el.

Stan Constantin este de parere ca suporturile neconventionale de comunicare vor castiga teren in fata celor deja clasice, al caror suflu si substanta s-au diminuat considerabil din cauza uzurii excesive ca mijloace de promovare. “Formele neconventionale de publicitate ofera o mult mai mare posibilitate de personalizare a mesajului”, completeaza el.

Prognoza la nivel mondial, realizata de Veronis Suhler Stevenson, indica, pentru 2005, o majorare de 20,7% a sumelor alocate pentru acest gen de promovare.

Spatii publicitare neobisnuite

• sub sloganul “Atentie advertiseri: acum este posibil sa plasezi mesaje publicitare direct pe oua”, o agentie canadiana si-a propus sa ofere companiilor un vehicul de comunicare extrem de original;

• in vara anului trecut, pe coaja bananelor comercializate pe piata americana au fost lipite abtibilduri ce faceau reclama filmului “Garfield”;

• o agentie de media buying din Marea Britanie inchiriaza spatiu publicitar pe fruntile tinerilor, contra sumei de sapte euro pe ora. Sloganul sub care compania isi desfasoara activitatea este: “Daca nu-ti poti folosi capul pentru a obtine o slujba, foloseste-ti fruntea”;

• in Statele Unite si Europa Occidentala, spatiile de pe lazile de gunoi sunt de ceva timp utilizate de advertiseri pentru a-si promova produsele sau serviciile. Principiul dupa care marketerii se ghideaza este foarte simplu: “daca vrei sa fii vazut, du-te acolo unde oamenii se uita”.