Polirom pune in practica o noua strategie la editura Cartea Romaneasca, pe care a preluat-o in luna mai 2005

Este cel mai vechi brand de carte din Romania si a dominat pana in 1989 piata culturala, cu peste 5.000 de titluri publicate intr-un tiraj total de peste 10 milioane de exemplare.

A intrat, apoi, intr-un con de umbra, pentru a deveni, in mai anul acesta, prima editura de stat preluata administrativ de o editura privata. Editura Cartea Romaneasca, a Uniunii Scriitorilor (USR), avea datorii de peste 200 de milioane de lei si a primit in 2004, potrivit fostului director Dan Cristea, doar 12 milioane de la USR. Multe dintre titlurile publicate erau subventionate chiar de autori.

Cu un management nou, asigurat de Polirom, editura Cartea Romaneasca se relanseaza. Va scoate sase romane luna aceasta si 20 de titluri pana la sfarsitul toamnei: volume de proza, poezie, eseu si critica literara, semnate de autori ca Alexandru Paleologu, Mircea Mihaies, Simona Popescu, Emil Brumaru, Elena Vladareanu si Razvan Tupa.

Silviu Lupescu, directorul Polirom, a estimat ca relansarea editurii va costa unul sau doua miliarde de lei. Primii autori publicati de Cartea Romaneasca, dupa preluarea de catre Polirom, sunt Andrei Oisteanu, Cristian Teodorescu, Costel Babos, Liliana Corobca, Florin Toma si Florina Ilis.

Sase romane in septembrie

Andrei Oisteanu publica doua microromane reunite sub titlul „Cutia cu batrani", care nu au putut aparea timp de 20 de ani in perioada comunista.

Primul text e o poveste despre sensul sinuciderii, iar al doilea povesteste viata unui batran arhivar. „Cartea este publicata de editura unde am propus-o initial, cu aproape 25 de ani in urma", a spus Oisteanu.

Volumul „Tainele inimei", premiat de Academia Romana in 1990, e o reeditare. Cristian Teodorescu vorbeste despre sindromul „sufocarii" la intelectualul roman.

Florina Ilis va publica romanul „Cruciada copiilor", ultima parte

dintr-o trilogie din care au mai aparut pana acum „Coborarea de pe cruce" si „Chemarea lui Matei" - o perspectiva critica asupra lumii contemporane dominate de mass-media si de spatiul virtual.

In romanul „As crede in Dumnezeu", Costel Babos descrie o lume inocenta, in care amintirile sunt reinventate, iar Liliana Corobca infatiseaza, in romanul „Un an in Paradis", o lume dura, in care femeile nu au fac altceva decat sa produca placere.

Cartea lui Florin Toma „Mostenirea Familiei Bildungsroman", un roman suprarealist, are in prim-plan un personaj care, dupa o copilarie absurda si o adolescenta furtunoasa, devine patronul unui trust de presa.

Infiintata in 1919

Cartea Romaneasca a fost infiintata sub sloganul „Promovarea scrisului romanesc" in 1919. Desfiintata de comunisti in 1948, a fost reinfiintata in 1970, ca editura a Uniunii Scriitorilor, sub conducerea lui Marin Preda. Printre autorii publicati s-au numarat Marin Preda, Nicolae Breban sau Mircea Cartarescu.

Preluata de Polirom, editura e condusa din iunie 2005 de un comitet director: presedintele USR, Nicolae Manolescu, scriitorul Mircea Mihaies si directorul Polirom, Silviu Lupescu.