Stiam de proiectul pictorului Vasile Muresan Murivale cu ceva vreme inainte ca el sa fie facut public la Hanul cu Tei, in galeriile HT003 si ArTei. De atunci mi s-a parut ceva extrem de indraznet, original si eram incantata de ideea artistului. Joi seara, 8 septembrie 2005, a avut loc vernisajul la care au fost prezenti multi iubitori de arta, multi artisti si critici.

Titlul expozitiei, ,Cati artisti sunt in Romania?", cuprinde, sub forma unui soi de intrebare incuietoare, mesajul acestui proiect de o asemenea amploare, care imbraca toti peretii uneia dintre galerii: sentimentul de solidaritate intre artisti. Dupa cum remarca Teodor Graur, directorul galeriei HT003, ,acestia nu se plac, nu se intalnesc si nu discuta intre ei decat cu totul intamplator.

Ei nu sunt impreuna decat in lucrarea lui Murivale." ,Douazeci de mii de fotograme, o mie de artisti, cinci ani": imagini intr-atat de mici (pentru ca sunt atat de multe) incat este nevoie sa te apropii foarte mult, trezindu-te furat de jocul urmaririi unor trasee in timp si in spatiu. Un fotomontaj de printuri cu artisti romani contemporani.

Murivale isi numeste proiectul ,La mia sixtina" despre care spune ca ,este o suma, s-a constituit in cele din urma, ca o lucrare autonoma, din acumulari... Lucrarea mea... e o parcurgere fragmentata a timpului interior al 1.000 de artisti romani contemporani".

In cealalta galerie, ArTei, au loc proiectii ale imaginilor din album si, in acelasi timp, pe un alt monitor se vede chipul pictorului in prim-plan. La un moment dat, pe ecran apare imaginea unei fasii imense de plastic pictata ,in culori spectrale" care se zbate halucinant in bataia vantului, la crepuscul, undeva, la etajul superior al ,casei pictate" a lui Murivale.

Pe fragmentul de cer filmat se vede o dara de lumina orange care intrerupe monotonia albastra a cerului la amurg, undeva intre cupolele a doua biserici, pictate in tus negru peste linia orizontului. Revelatie.