Celebritatile sunt persoane care influenteaza comportamentul admiratorilor lor. Din pacate, spune un grup de cercetatori britanici, aceasta influenta e, de regula, negativa si prosteste publicul.

Psihologul Philip Drake, profesor la Universitatea Paisley, din Scotia, a sustinut o conferinta de presa in care a dezbatut neajunsurile create de idolatrizarea vedetelor. "Foarte multi oameni simt nevoia sa evadeze din cotidian si incearca sa traiasca experientele de viata ale vedetelor", sustine specialistul.

In plus, adauga el, exista fascinatia pe care o exercita figurile publice asupra omului de rand.

,b>MORALITATEA IN PERICOL

Psihologul spune ca inca de pe vremea filmului mut multi sociologi au atras atentia asupra pericolului in care se afla tinerele generatii care pot lua ca etalon un actor foarte bun, frumos, dar decazut din punct de vedere uman. "Moralitatea era si este in pericol", afirma Drake.

La sfarsitul sesiunii de conferinte, care a durat 3 zile, cei prezenti au ajuns la concluzia ca astazi, atat publicul, cat si vedetele s-au schimbat. Au devenit aproape perversi: "Sunt doua tipuri de admiratori. Cei care se uita si critica si cei care incearca sa imite. Criticii vedetelor sunt de fapt si ei fascinati de viata acestora, pe care o urmaresc cu atentie. Este o forma de voyeurism", atrage atentia medicul.

EROUL DECAZUT

"Rolul traditionalului erou - devenit cunoscut pentru realizarile lui - a fost inlocuit de vedeta care, de cele mai multe ori, este faimoasa doar pentru ca este prezenta in mass-media", a tinut sa precizeze psihiatrul si sociologul Lee Barron, de la Universitata Northumbri.

"Astfel, celebritati ca Elizabeth Hurley, Jennifer Lopez sau Britney Spears ar muri cu totul daca s-ar concentra asupra unui talent pe care sa-l valorifice si nu ar aparea in mass-media din motive frivole cum ar fi aventurile amoroase, certurile sau procesele.

Iar revistele de profil nu fac decat sa accentueze efectul nociv pe care aceste figuri publice il au asupra celor care citesc stirile despre noile aventuri".

RAUTATE

Pe de alta parte, cercetatorii au ajuns la concluzia ca si vestile rele despre vedete - cum ar fi o cadere nervoasa, dependenta de droguri sau o gafa de proportii - le provoaca placere admiratorilor.

"Nu se poate nega satisfactia pe care multi fani o au cand citesc despre cum s-a imbatat, a cazut si si-a rupt nasul actorul preferat sau despre suferintele prin care acesta trece din cauza unui divort dificil", adauga Philip Drake.

VEDETE BUNE VS. VEDETE RELE

"Nu cred ca toate celebritatile ignora efectul pe care il au asupra fanilor", spune prezentatorul emisiunii Tonomatul DP2, Catalin Maruta . "Unii, e adevarat, destul de putini, sunt constienti de responsabilitatea pe care o au si se comporta ca atare".

ROMANIA ARE VEDETE INCONSTIENTE

Cunoscutul psiholog Bebe Mihaescu ne-a declarat: "Vedetele de cele mai multe ori nu isi dau seama de cat de mare este impactul pe care il au asupra admiratorilor lor. In inconstienta lor, se bucura ca sunt imitati. Daca un actor cunoscut sta picior peste picior si fumeaza la coltul strazii, a doua zi 50 de mii de adolescenti vor face acelasi lucru fara sa mai tina cont de altceva.

In plus, fanii imprumuta vocabularul celor pe care ii admira, stilul vestimentar si comportamental. Celebritatile au nevoie de consilieri care sa ii ghideze, nu doar de stilisti".