Jucatorul de culoare spune ca fotbalul nostru n-are probleme cu extremismul, ci cu gradul scazut de civilizatie al populatiei

In tentativa de a elucida problema rasismului din fotbalul romanesc, repusa pe tapet zilele trecute de insusi presedintele UEFA, suedezul Lennart Johansson, „Evenimentul zilei" a apelat la parerea lui Ngassam Nana Falemi, fost fotbalist al echipei Steaua. In varsta de 31 de ani, mijlocasul de culoare e nascut in Romania.

Tatal lui „Fale" e de origine cameruneza, astfel ca jucatorul este in masura sa vorbeasca despre dimensiunile fenomenului, eventualele iesiri extremiste vizandu-l in mod direct.

EVZ: „Fale", UEFA e ingrijorata. Exista extremism in fotbalul romanesc?

Falemi: Cata vreme am jucat in Divizia A, n-am simtit manifestari rasiste din partea publicului sau a jucatorilor.

Presa engleza da exemple de mesaje si scandari rasiste.

Celor de la Dinamo li se spune „cainii rosii". Ei au fost destepti, asa ca si-au asumat aceasta eticheta, iar acum sunt mandri de ea. Pe vremuri, daca le spuneai ca sunt „caini", luau foc. Acum le place. Tot asa, celor de la Rapid li se spune dintotdeauna „tigani" sau „ciori".

N-ai fost niciodata insultat pe motiv de culoare?

Poate ca unul sau altul m-a facut „tigan" ori „negru", dar nu e o manifestare de masa. Se intampla sa fie cate un betiv, dar nu tot stadionul.

Nu e o declaratie eleganta de-a ta?

Nu. Daca as simti ceva, n-as ezita sa spun.

Banel Nicolita i-a acoperit pe cei din Timisoara...

Eu il cred. Mi s-a intamplat si mie sa fiu pe teren si, din cauza concentrarii, sa nu aud scandarile tribunei. Abia apoi, la vestiare, imi povesteau colegii ce s-a strigat in tribune. Pe de alta parte, asa sunt spectatorii. Se leaga de fiecare: de unul ca e cracanat, de altul ca nevasta-sa e nu stiu cum, de altul ca e negru...

„Amenzile sunt bune"

Tu ai jucat la Steaua...

Cat am evoluat acolo, n-am fost niciodata atacat pe motiv ca as fi de culoare. Cred ca Steaua a picat acum la mijloc.

Exista si oficiali care-i numesc pe fotbalistii de culoare „ciori" si „maimute"...

E clar ca nu-mi face placere sa aud astfel de apelative. Sunt cuvinte urate, care nu fac cinste nimanui. Dar raman la parerea ca intre vorbe si fapte e distanta lunga. Uneori, e vorba de oameni al caror grad de cultura e atat de scazut incat nu sunt capabili sa se exprime. Ei nu au nimic cu negrii, poate au chiar prieteni de culoare, dar atat ii ajuta vocabularul. Nu stiu sa vorbeasca altfel.

Mai sunt si alte aspecte. Presedintii cluburilor ar trebui sa convinga galeriile sa renunte la astfel de scandari. Prin functia lor, ei sunt niste lideri. Ar trebui sa dea exemplu. Apoi, manifestarile de pe stadioane depind de gradul de civilizatie al societatii. Cand vom evolua, se va renunta si la noi la violenta si la scandarile jignitoare.

Crezi ca nu se justifica sanctiunile acordate cluburilor?

Amenzile sunt bune, deoarece contribuie la disparitia mesajelor jignitoare. In Romania nu e rasism, dar pe stadioane avem comportamentul corespunzator gradului de civilizatie al populatiei. Daca exista incidente extremiste, e normal sa se suspende chiar si terenurile.