In cei patru ani scursi de la atentatele din 11 septembrie, „vanatoarea" internationala declansata pe urmele al-Qaida s-a soldat cu lovituri dure la adresa retelei teroriste, insa aceasta nu numai ca a rezistat, ci pare chiar mai puternica. Forta sa extraordinara consta astazi in faptul ca nu mai are nevoie sa fie o retea propriu-zisa pentru a reprezenta un mare pericol, estimeaza expertii.

Atentatele de la Londra din 7 iulie au demonstrat-o: inspirati inainte de toate de motivatii politice, ucenicii-teroristi isi asuma revendicarile retelei al-Qaida si trec la comiterea de atacuri kamikaze.

„Astazi este mai degraba o stare de spirit, mai mult o ideologie decat o entitate fizica", exlica Magnus Ranstorp, director al centrului de studii asupra terorismului de la Universitatea Saint-Andrews din Scotia. „O adevarata fantoma: apare peste tot si totusi nu este nicaieri. O amiba: ia forme de viata multiple, care se cristalizeaza, iar apoi dispar rapid.

Este o inspiratie, care va persista mult timp dupa Bin Laden, poate zeci de ani", estimeaza expertul scotian.

Osama sfideaza

Vanat, dar fara sa foloseasca vreun mijloc de comunicare modern care sa-i tradeze locatia, Osama bin Laden nu mai are cu siguranta o capacitate operationala semnificativa, insa nici nu mai are cu adevarat nevoie de ea.

„El reprezinta in continuare o amenintare mortala, pentru ca are o putere terifianta de a inspira cuvinte si idei, dupa bunul plac", arata Brian Jenkins, membru al grupului american de analiza Rand Corporation.

In urma cu mai bine de doi ani, ultima urma a celui mai cautat om din lume a fost pierduta in zona muntoasa de la frontiera afgano-pakistaneza. De atunci nu s-a mai auzit nimic. Osama bin Laden continua sa sfideze toate operatiunile de cautare lansate de cea mai mare putere militara mondiala si aliatii ei. Ultimele indicii arata ca Washingtonul a decis sa relanseze eforturile de cautare.

Potrivit unor surse ale serviciilor secrete occidentale, unitatile de elita americane au inceput sa revina in Afganistan, dupa o perioada de concentrare in Irak.

„Al doilea front": inapoi in Afganistan

La patru ani dupa atentatele din SUA, recrudescenta violentelor si indiciile cu privire la prezenta combatantilor straini intaresc ideea unei reintoarceri a retelei al-Qaida in Afganistan cu intentia, potrivit anumitor surse, de a face din aceasta tara „un al doilea Irak".

Daca, la inceputul anului, armata americana considera ca rebelii din Afganistan sunt pe „pe punctul de a ceda", acestia au demonstrat contrariul lansand in ultimele luni un val de atacuri fara precedent dupa razboiul soldat cu caderea regimului taliban.

Mai multe indicii sustin ipoteza reintoarcerii in Afganistan a combatantilor straini care au legaturi cu al-Qaida. Schimbarea de tactica a rebelilor, respectiv mai putine atacuri, dar mai multe bombe si asasinate tintite, precum si coordonarea mai buna amintesc de gherilele irakiene, la fel si aparitia, inca limitata, a atentatelor sinucigase, o noutate in Afganistan.

„Rezistenta e mai puternica anul acesta, deoarece combatantii sunt mai bine pregatiti", arata, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al serviciilor de securitate occidentale bazate in sudul Afganistanului.

„Are loc un transfer de resurse din Irak catre Afganistan", estimeaza acesta, aratand ca „reteaua al-Qaida si aliatii ei vor sa redeschida in aceasta tara un al doilea front de lupta dupa Irak".

Zarqawi anunta inceputul razboiului civil

Liderul retelei al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a declarat „razboi total" impotriva siitilor pe care i-a acuzat, intr-un mesaj audio publicat miercuri seara pe un site islamist, de „exterminarea" credinciosilor sunniti. „Organizatia al-Qaida din Mesopotamia a proclamat razboi total impotriva tuturor Rafidha (termen peiorativ la adresa siitilor) de pe teritoriul Irakului.

Nu va exista mila", a anuntat liderul terorist. Abu Musab al-Zarqawi, un iordanian sunnit, nu si-a ascuns niciodata ura impotriva siitilor care si-au adjudecat alegerile din ianuarie.

El a afirmat ca ultimele atacuri ale fortelor americane si irakiene impotriva rebelilor ascunsi in localitati sunnite precum Tall Afar fac parte dintr-un „razboi de exterminare" a sunnitilor, concluzie argumentata de faptul ca „fortele cruciatilor au recurs la gaze letale".

Sunniti treziti. „Dusmanii au mobilizat peste 10.000 de militari, intre care 4.000 de cruciati, impotriva catorva sute de credinciosi, ceea ce dovedeste ca le este frica", a afirmat iordanianul, provocandu-i pe acestia sa-i „arate pe mujahedinii arabi pe care pretind ca i-au capturat". „Razboiul de exterminare a sunnitilor nu s-a incheiat si nici nu se va incheia.

Somnul vostru a durat prea mult", a declarat al-Zarqawi, cerandu-le sunnitilor „sa se trezeasca". El i-a sfatuit pe irakieni sa nu mai acorde sprijin autoritatilor, in caz contrar riscand sa se expuna „atacurilor mujahedinilor".

„Incepand de acum, orice persoana din garda nationala, politie sau armata sau despre care stim ca este un agent al cruciatilor sau un spion, nu numai ca va fi ucisa, insa si casa ii va fi distrusa sau incendiata", ameninta seful retelei.

Evenimentele din ultimele zile nu fac decat sa intareasca amenintarile lui Zarqawi la adresa siitilor si a fortelor de ordine din Irak: seria de 12 atentate de miercuri, soldata cu peste 150 de morti, a fost indreptata mai ales impotriva cartierelor siite ale Bgadadului, iar cele trei atentate de ieri, soldate cu cel putin 23 de morti, au vizat in special fortele de politie.

Comandant suprem. Liderul al-Qaida din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a reusit sa unifice gruparile rebele sunnite din Bagdad pentru a lupta impotriva siitilor, majoritari in capitala irakiana, scrie cotidianul britanic „The Times", citand declaratiile unui ofiter al serviciilor secrete americane facute sub rezerva anonimatului.

„Exista toate motivele sa se creada ca Zarqawi detine comandamentul tactic al grupurilor rebele care, pentru a supravietui, s-au unificat sub autoritatea sa". Un raport al serviciilor secrete, citat, de

asemenea, de „The Times", scrie ca din gruparile respective fac parte 16.000 de rebeli sunniti, 6.700 de extremisti fundamentalisti si alti 4.000 de membri proveniti din Jaysh Muhammad, o grupare rebela alcatuita din sustinatori ai fostului presedinte irakian Saddam Hussein.