Calin Popescu-Tariceanu, Dan Voiculescu si Dinu Patriciu l-au criticat ieri pe Traian Basescu, aflat in Statele Unite. Primii doi au raspus declaratiilor acestuia privind parlamentul unicameral, iar cel de-al treilea a simtit nevoia sa-l ia peste picior pentru vizitele televizate la Maracineni.

Tariceanu, ingrijorat de paralelismul presedinte-premier

Premierul Tariceanu este in dezacord cu presedintele Traian Basescu in privinta trecerii la un parlament unicameral. El a afirmat ca sistemul bicameral nu este prost si s-a aratat mai preocupat de paralelismele dintre atributiile presedintelui si cele ale premierului.

„Romania are astazi un sistem de republica semiprezidentiala care creeaza paralelismul presedinte-premier, cu toate problemele ce decurg de aici", a spus Tariceanu. El a adaugat ca in Europa exista republici parlamentare care evita acest paralelism din Romania, iar acolo functionarea institutiilor este „mai buna si mai normala".

Tariceanu nu este de acord nici cu asumarea raspunderii guvernului pentru adoptarea votului uninominal, ceruta ieri de liderul PD Emil Boc.

Voiculescu il acuza de demagogie

Declaratiile lui Basescu de la New York l-au iritat pe liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, care a amintit ca sustine public ideea unui parlament unicameral de doi ani. „Noi consideram ca atitudinea presedintelui Basescu da dovada de demagogie politica, pentru ca aceasta problema nu e o noutate", a spus Voiculescu.

Liderul PC l-a acuzat ieri pe seful statului ca „obisnuieste sa puna pumnul in gura" tuturor celor care au alte pareri. „Dansul nu suporta sa nu fii de acord. Pe undeva e de inteles, un capitan de vapor n-are cum sa suporte ca altcineva sa aiba o alta parere decat capitanul de vapor", a opinat Dan Voiculescu.

Basescu a fost atacat ieri si de Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.

Dezmintind informatiile potrivit carora Rompetrol a primit un contract important in Irak in schimbul stergerii datoriilor, Patriciu a afirmat ca birocratia statala ar trebui sa promoveze interesele industriasilor romani „care nu se afla in slujba politicienilor care bat campii la televizor, prin fata podurilor cu care nu stiu ce trebuie facut". ( (Bogdan Bratescu)

„Romania are un sistem de republica semiprezidentiala care creeaza paralelismul presedinte-premier."

Calin Popescu-Tariceanu

„Politicienii bat campii la televizor, prin fata podurilor cu care nu stiu ce trebuie facut."

Dinu Patriciu

„Noi consideram ca atitudinea presedintelui Basescu da dovada de demagogie politica."

Dan Voiculescu

Criza. Absenta a 33 de deputati ai puterii si tertipurile lui Adrian Nastase au amanat dezbaterile pe regulament inca o saptamana. Urmeaza sanctiunile

Absenta masiva a deputatilor coalitiei si siretlicurile procedurale ale lui Adrian Nastase au facut posibila trimiterea proiectului de regulament la Comisia juridica. Pentru coalitie, infrangerea are o dubla semnificatie: o data pentru ca nu a reusit sa-si impuna majoritatea si a doua, mai dureroasa, ca, ieri, 15 septembrie, era data-limita pana la care trebuia schimbat din functie Nastase.

Efectele acestei sedinte aveau sa se vada mai tarziu. Comisia juridica va lucra de saptamana viitoare la regulament, ceea ce inseamna inca o saptamana ratata.

Nastase inchide usile si umfla voturile

La ora 8.30, mai punctual ca niciodata, Adrian Nastase - presedinte de sedinta - a declarat lucrarile deschise. Ora, desi extrem de matinala pentru majoritatea deputatilor, fusese stabilita cu o saptamana inainte. In sala, PSD in par, coalitia deficitara. La o privire rapida, liderii coalitiei ar fi observat ca se afla in minoritate.

Pana sa se dezmeticeasca, deputatul PSD Stefan Zgonea se infiinteaza la tribuna si cere trimiterea raportului de regulament la Comisia juridica, un truc la care apelase si cu o zi inainte. Dinspre zona bancilor PNL, Crin Antonescu tresalta primul si cere vot nominal, in speranta ca intre timp mai vin deputatii puterii. Ghinion. Nastase refuza si supune la vot.

94 de voturi pentru si nu apuca sa spuna cate impotriva ca se naste rumoare in sala. Marinimos, reia numaratoarea. 107 la 96, zice Nastase. Gheorghe Albu de la PD, secretar de sedinta, unul dintre insarcinatii cu numararea voturilor, protesteaza vehement si spune ca el a numarat doar 84.

Nastase cere blocarea accesului in sala si mai numara inca o data. 99 la 95. Constata cu satisfactie ca votul in avantajul PSD se mentine si inchide sedinta.

Absentii PNL si PD, sanctionati

Nauciti, liderii coalitiei incearca sa se regrupeze si, in loc sa protesteze la tribuna cer convocarea unei conferinte de presa.

Crin Antonescu si Titu Gheorghiof - PNL, Cristian Radulescu si Gheorghe Albu - PD insotiti de Marton Arpad - UDMR si Bogdan Pascu - PC au reclamat abuzurile lui Nastase care a fraudat rezultatul votului, dar au recunoscut ca nu se pot atinge cu vreo sanctiune de acesta.

„Nastase este o enclava a fostului regim care s-a distins prin hotie, iar cand e vorba de scaunul sau isi da arama pe fata", a spus, plin de furie, Crin Antonescu. In sala, din partea coalitei trebuiau sa fie cel putin 152 de deputati. Dar, dupa cum au recunoscut liderii de grupuri, de la PD au lipsit 15, de la PNL - 12, de la UDMR - 3, de la PD „vreo 3-4", conform spuselor lui Bogdan Pascu.

Printre ei, democratii Roberta Anastase si Stelian Dutu si liberalii Raluca Turcan si Dan Radu Rusanu.

„O sa cer sanctionarea deputatilor care au lipsit de la lucrarile sedintei, iar acest lucru va conta in criteriile de performanta pentru viitoarele liste parlamentare", a luat atitudine liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, aflat si el la parlament, dar pentru o sedinta de partid.

Intrebat daca nu cade in ridicol prin folosirea diverselor trucuri procedurale pentru blocarea modificarilor la regulament, Adrian Nastase a replicat: „Cititorii de la „Evenimentul zilei" sau de altundeva sper ca vor intelege ca obiectivul lor este schimbarea mea. Ce tot o dam cu ridicolul cand nu are nici o legatura cu spiritul Constitutiei".( Alina Mihai)

(Bogdan Bratescu, Alina Mihai)