Directorii termocentralelor sunt innebuniti sa creasca pretul de referinta al gigacaloriei. Acesta a ramas la nivelul de 850.000 lei/gcal. din august 2004, desi, in 2005, termocentralele au achizitionat gazul cu 45 $/1.000 mc mai scump, iar pacura, cu 50 $/tona mai mult.

ANRE a incercat sa majoreze pretul de referinta al gigacaloriei la 1 iulie, dar Cabinetul Tariceanu a respins cererea termocentralelor. "Pretul gigacaloriei nu este unul valid economic, ci unul dictat politic", ne-a declarat Virgil Ramba, presedintele RADET.

Pretul real - intre 2 si 4 milioane lei/gcal

Intr-adevar, termocentralele au costuri diferite de la o zona la alta, in functie de combustibilii folositi. Apropiat de costuri produc cele pe lignit, dar cel mai scump produc cele pe gaz si pacura. "La acestea, pretul este cuprins intre 2 si chiar 4 milioane de lei/gcal", declara surse din sistem.

Cert este ca, daca la 1 iulie pretul gigacaloriei nu a trecut de Tariceanu, de la 1 octombrie acesta se majoreaza cu cel putin 20 la suta. Automat, factura la apa calda si la caldura va creste conform cu pretul de referinta de 1.070.000 lei/gcal.

"Cum inainte de 1 octombrie pretul gunoiului s-a dublat, iar cel al apei a crescut de la luna la luna, al gazelor s-a majorat la 35 la suta si al energiei electrice cu 11 la suta, factura la intretinere va creste cu cel putin 30-35 la suta", declara Radu Opaina, presedintele Asociatiei Proprietarilor din Romania.

Dar socul cel mare il vor resimti posesorii centralelor de apartament, care vor plati gazele cu aproape 3 milioane de lei mai mult pe 1.000 mc. "Problema nu sta in preturi, ci in salariile prea mici ale consumatorilor. Acestea au inghetat in ultimul an", sustine Virgil Ramba.

Apa calda, subventionata si vara

Radu Opaina, fost director general al Regiei bucurestene de termoficare, sustine ca pentru gigacalorie RADET taie doua facturi pe toata durata anului, inclusiv vara: "Una la pretul de referinta catre populatie si una cu subventia catre primarie. Deci, exista fata nevazuta a pretului gigacaloriei - subventia apei calde, pe care cetatenii nu o stiu.

Mai mult, subventia este mai mare vara, deoarece pierderile RADET sunt duble in anotimpul cald, din cauza instalatiilor deteriorate", sustine Radu Opaina.

Din acest cerc vicios, se stie cu exactitate ca subventionarea gigacaloriei va fi mai mica cu 30 la suta in aceasta iarna, conform intelegerilor cu FMI, ridicandu-se la "2.800 miliarde lei", dupa cum declara Adriean Videanu, primarul Bucurestiului.