„Contributiile pentru asigurarile sociale vor fi reduse anul viitor cu doua puncte procentuale, exclusiv din cota platita de catre angajatori", a declarat ieri, pentru EVZ, Sebastian Vladescu, ministrul finantelor.

Dintre variantele luate in calcul - diminuarea taxelor cu 2%, 3% sau 5%, Finantele au optat pana la urma pentru cea mai mica reducere, care evident va produce gauri la buget mai mici.

Un studiu mai vechi al Presedintiei prognoza pierderi la buget de maximum 16.000 miliarde lei in cazul reducerii CAS cu 3%, respectiv 17.500 miliarde lei daca taxa ar fi fost redusa cu 4%.

Firmele romanesti platesc cele mai mari impozite

In prezent, povara fiscala care apasa pe umerii firmelor din Romania este printre cele mai ridicate din Europa. Contributiile sociale insumeaza 49,5% din fondul de salarii, din care 32,5% sunt platite de firme, iar restul de 17% sunt retinute din banii salariatilor. Din 2006, procentul va scadea la 47,5%.

Ministrul finantelor a explicat recent ca reducerile CAS ii vor viza doar pe patroni, deoarece angajatii au castigat deja bani in plus la salariu dupa introducerea cotei unice. Ministrul a dat asigurari ca nu va umbla la celelalte impozite importante. TVA-ul va fi mentinut la 19%, iar cota unica la 16%.

"Este o reducere minimala, dar e in conformitate cu programul de guvernare al Aliantei. Nu are cum sa aiba efecte de antrenare in economie, dar nici nu se pierd bani la buget. Pentru firmele cu multi angajati, reducerea CAS poate fi un lucru pozitiv."

Liviu Voinea,director de cercetare GEA

"2% e un pas mic in directia cea buna. Nu ma pot astepta la schimbari radicale in ce priveste situatia pietei muncii. Macar se mentine sau chiar creste nivelul de competitivitate al Romaniei."

Matei Paun,analist BAC Investment

Contributiile la asigurarile sociale in tarile vecine

Romania 49,5%

Cehia 47,5%

Slovenia 38,4%

Polonia 48-49,93%

Ungaria 46%

Slovacia 47,8%

Ce taxe platim

Angajat Angajator

Pensii 9,5% 22%

Fond sanatate 6,5% 7%

Somaj 1% 3%