Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, a fost acuzat de cenzura de redactorul-sef al unei publicatii lunare ce apare in Romania. Desi Laurent Couderc si-a dat demisia in semn de protest fata de imixtiunile ambasadorului in politica editoriala a revistei „Regard", oficialul francez nu a vrut sa comenteze in niciun fel situatia creata.

Probleme politice

„Domnule ambasador, ati interzis publicarea de articole politice si ati cenzurat un text umoristic", scrie intr-o scrisoare deschisa adresata lui Bolot. Luarent Couderc a declarat pentru EVZ ca problemele sale au inceput in primavara acestui an si s-au intensificat in ultimele saptamani.

„In numarul din martie am publicat un interviu cu analistul Cristian Preda, care spunea, printre altele, ca Romania nu are o politica externa coerenta. Am primit apoi un e-mail de la ambasada in care ni se cerea sa nu mai publicam niciun fel de articole referitoare la politica Romaniei.

Ambasadorul a ajuns pana la urma sa interzica aparitia unei caricaturi in care se afla Basescu, Asterix si Obelix", a afirmat Coudrec.

El sustine ca a incercat zadarnic, timp de cateva luni, sa discute cu Herve Bolot si ca nici macar dupa scrisoarea deschisa acesta nu a acceptat intalnirea.

Motivatii

Fostul redactor-sef al „Regarde" este de parere ca interventia lui Bolot a fost provocata de faptul ca Ambasada este unul dintre partenerii care finanteaza publicatia.

„Salariile redactorului-sef si ale unuia dintre ziaristi sunt asigurate prin fonduri venite de la ambasada, dar restul sunt obtinute de la sponsori", a mai afirmat Couderc, adaugand ca printre sponsorii revistei se afla mari societati franceze precum Michelin, Renault, Group Societe Generale.

Fostul sef al „Regarde" a precizat ca protestul sau nu are ca scop declansarea unui scandal la nivelul diplomatiei franceze: „Am vrut sa trag un semnal de alarma din care Ambasada de la Bucuresti sa inteleaga ca trebuie sa garanteze independenta editoriala a revistei". La protestul lui Laurent Couderc a aderat si Asociatia Presei Straine din Romania.

Revista „Regarde" apare lunar pe piata romaneasca, adresandu-se publicului francofon si oamenilor de afaceri francezi, fiind partener oficial al Summit-ului Francofoniei ce va avea loc anul viitor in Romania.