Fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu, a semnat ordinul de numire ca notar public pe numele Manuelei Mitrea, sotia deputatului PSD Miron Mitrea, desi subordonatii de specialitate din minister o informasera in scris ca, pentru a obtine numirea, doamna Mitrea era obligata sa dea examen. Or, Rodica Stanoiu i-a semnat ordinul fara ca Manuela Mitrea sa fi dat examen.

Conform dosarului acesteia, aflat la minister, ordinul de numire i-a fost facut cadou sotiei lui Miron Mitrea chiar de ziua ei, pe 28 noiembrie 2003.

Functionarii au dat sentinta: musai examen!

La inceputul lunii august 2003, Manuela Mitrea, deputat PSD si sotia fostului ministru PSD al transporturilor Miron Mitrea, a inaintat o solicitare catre Ministerul Justitiei pentru a fi numita in functia de notar public.

Cererea doamnei Mitrea a ajuns, conform procedurilor din Ministerul Justitiei, la Directia de Publicitate Mobiliara, Imobiliara si Notari Publici (DPMINP) din cadrul ministerului.

In urma analizarii acesteia, functionarii DPMINP au decis ca Manuela Mitrea nu putea fi numita notar fara sa dea concurs, intrucat nu facea parte din „personalul de specialitate din Ministerul Justitiei", conform articolului 105 din Legea notarilor, 36/1995.

De asemenea, Manuela Mitrea nu avea, pentru a fi numita notar, nici posibilitatea dovedirii cunostintelor necesare printr-un test, deoarece nu exercitase „timp de cinci ani functia de judecator, procuror, avocat sau alta functie de specialitate juridica".

Prin urmare, functionarii DPMINP din minister i-au recomandat doamnei Mitrea sa se prezinte „la examenul de notar public in perioada 22-24 octombrie 2003".

Un cadou generos

Numai ca Manuela Mitrea nu s-a dus la examenul respectiv. Cu toate acestea, in totala contradictie cu recomandarile legale ale functionarilor din subordine, ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, a emis ordinul 3486/C, datat 28 noiembrie 2003.

La articolul 1 din acesta se spune: „Doamna Mitrea Manuela, domiciliata..., se numeste notar public, cu sediul biroului notarial in circumscriptiile judecatoriilor arondate Tribunalului Bucuresti".

La articolul 3 si ultimul, ministrul Stanoiu dispune ca dispozitia ei sa fie dusa la indeplinire tocmai de catre functionarii care stabiliseara deja ca doamna Mitrea trebuie sa dea examen: „Directia Publicitate Mobiliara, Imobiliara si Notari Publici va aduce la indeplinire dispozitiile prezentului ordin".

Desi Manuela Mitrea facuse cererea in luna august 2003, ordinul a fost semnat pe 28 noiembrie, adica exact in ziua ei de nastere.

Parchetul lui Botos are orbul gainilor

Surse din Ministerul Justitiei au declarat pentru „Evenimentul zilei" ca urmeaza sa se stabileasca daca ordinul de numire al Manuelei Mitrea va fi revocat si in ce conditii, avand in vedere ca, in acest caz, actele incheiate la cabinetul sotiei lui Miron Mitrea ar putea fi lovite de nulitate.

„Codul Civil prevede ca, in cazul exercitarii acestei profesii fara drept, actele sunt lovite de nulitate. Dar asta ar fi un dezastru pentru cei care au incheiat acte la cabinetul acelui notar, pentru ca oamenii nu aveau de unde sa stie ca functionarul nu era numit legal.

Totusi, conform practicii judiciare in domeniu, ordinul de numire poate fi revocat fara ca actele sa fie lovite de nulitate", ne-a declarat Petru Tanase, presedintele de onoare al Uniunii Notarilor.

Mai mult, surse guvernamentale au declarat ca, in raportul de guvernare pentru perioada 2001-2004, intocmit de Ministerul Justitiei si in care sunt cuprinse neregulile comise in institutia condusa de Rodica Stanoiu si Cristian Diaconescu, a fost inclus si cazul numirii ca notar a Manuelei Mitrea. In raport, emiterea ordinului de numire este mentionata ca o grava neregula.

Cu toate acestea, Parchetul General, a carui conducere a fost numita de Rodica Stanoiu, nu s-a autosesizat cu privire la acest caz.

Unde a fentat Manuela legea

> avea 38 de ani la inceputul stagiaturii, fata de maximum 35, cat prevede legea

> nu a depus, de fapt, munca de stagiar, desi legea prevede ca „stagiul este obligatoriu si efectiv"

> nu avea, oricum, dreptul sa fie notar stagiar simultan cu activitatea de deputat, cu care era incompatibila, neputand sa fie la doua locuri de munca deodata

> nu a dat examen de definitivat la terminarea stagiului, dar a fost numita notar de fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, prin ordin.